суботу, 19 серпня 2017 р.

Прийшов Спас – пішло літо від нас



     Хоч у серпні літо ще тішить красою і теплом, але осінь вже не за горами. На кінець літа припадає свято – Великого Спаса.
 Спасівка - двотижневий піст, що припадає на кінець літа. Цей короткотривалий піст є продовженням великого. Це пов’язано з тим,що під цю пору припадають нагальні хліборобські роботи.
   Спас – одне з найбільших хліборобських свят. Його ще називали святом врожаю. Кожен із селян вважав за святий обов’язок віднести до церкви на посвяту овочі, фрукти, гриби, мед, хліб – щедрі віддарунки природи.
  Селяни до Спаса намагалися зібрати всі зернові. Знахарки востаннє заготовляли лікарські трави. «Діва Марія, - казали з цього приводу, - це зілля сіяла, а Спас поливав – нам на поміч давав».
  Цього дня в бібліотеці можна було більше дізнатися про це свято з перегляду літератури: « Прийшов Спас – пішло літо від нас», а ще поласувати свяченим медом, яблуками, грушами, виноградом.


   Громада села цього дня зібралася біля церкви Святої Варвари. Односельці вважають за святий обов’язок віднести до церкви овочі, фрукти, мед, хліб – щедрі дарунки природи. Отець Василій щедро кропив принесені дари літа. Тут побували і ми.


Немає коментарів:

Дописати коментар