суботу, 5 листопада 2016 р.

Моя колиска – мова українська


   9 листопада українська громада відзначає велике духовне свято - День української писемності і мови, що яскраво засвідчує багатолітній тернистий шлях  рідного слова і його безсмертних творців.


   Мова - це велике національне надбання, коштовний скарб із могуття інтелекту і криці моралі, це пісня душі, покладена на слова. У ній досвід, мрії і сподівання мільйонів людей, об'єднаних в єдине ціле - народ. Про це звучало у літературному зорепаді: «І я те слово в долю свою взяв», біля книжкової виставки: «Моя колиска – мова українська».


   Завідувач бібліотеки Т.Вус ознайомила учнів з виникненням писемності і розповіла, що 9 листопада народився Преподобний Нестор-Літописець. Саме в його день народження Україна відзначає День української писемності та мови. Сьогоднішнє свято одне з наймолодших державних свят, яке було встановлено 1997 року Президентом України Леонідом Кучмою. В указі було зазначено: "Установити в Україні День української писемності і мови, який відзначати щорічно 9 листопада в день вшанування пам’яті Преподобного Нестора Літописця”.
   І це закономірно. Адже саме він стояв біля витоків української писемності, збирав відомості про походження свого рідного Києва, його засновників, розповідав про події, що відбувалися на його очах.


  Учні поглибили свої знання про значення мови у житті людини, народу, як невід’ємного засобу згуртування громадян. Дізналися більше цікавих фактів про життя Нестора Літописця – якого вважають батьком словесності, та про розвиток письменства Київської Русі.

Немає коментарів:

Дописати коментар