суботу, 25 червня 2016 р.

Книжки, які святкують ювілей у 2016 році


   Кожен рік наповнений знаменними і пам’ятними подіями. Календар 2016 року також має багато ювілейних дат. Згадаймо разом відомі зразки української, зарубіжної, давньоруської літератури, які в цьому році святкують ювілей.
940 років Ізборник Святослава (1076)
 Ізборник 1076 р. містить статті релігійно-морального характеру. Також тут є матеріали з граматики, поетики, риторики. Ізборник Святослава цінний ще й тим, що він стверджує користь знань і читання книжок.
900 років Друга редакція "Повісті минулих літ" (1116) 


Літопис створювався впродовж тривалого часу багатьма митцями, але на початку XII ст. завершив, упорядкував і дав назву літопису київський монах – чернець Нестор. Найвдалішою прийнято вважати саме редакцію Нестора Літописця. "Повість минулих літ" називають ще "Початковим літописом". Читати он-лайн.
695 років Данте Алігьєрі "Божественна комедія" (1321) 


"Божественна комедія" – вершина творчості Данте Аліґ'єрі. Цей твір став не лише підсумком творчої діяльності письменника, а й підсумком розвитку художньої, філософської та релігійної думки Середньовіччя. Головною ідеєю твору є постійний пошук людиною нового шляху в житті. Читати он-лайн.
 545 роківДжованні Боккаччо "Декамерон" (1471) 


Головним твором Джованні  Боккаччо, що обезсмертив його ім'я, був прославлений і ославлений "Декамерон" (10-денні розповіді) – збірка 100 повістей, розказаних групою людей з 7 пані і 3 чоловіків, які під час чуми переселилися в село і там збавлялися цими розповідями. Розповіді висловлені витонченою, легкою  мовою, вражаючим багатством слів і виразів, і дихають життєвою правдою і різноманітністю. Читати он-лайн.
500 роківТомас Мор "Утопія"

Твір англійського письменника Томаса Мора, в якому сучасному європейському суспільству протиставляється ідеальне суспільство, без приватної власності. Від назви твору походить назва жанру літератури про ідеальне суспільство – утопія. Читати он-лайн.
455 роківРукописна книга "Пересопницьке Євангеліє" (1561) 


Пересопницьке Євангеліє – перший із відомих перекладів канонічних текстів староукраїнською мовою. Ця унікальна пам'ятка рукописно-книжної культури України є еталоном волинської рукописної школи ХVІ ст. Вона не має собі рівних серед тогочасних пам'яток і за красою, витонченістю і довершеністю орнаменту письма та художнього оздоблення. Читати он-лайн.
435 роківПерше повне видання "Острозької Біблії" (1581)


Перше повне друковане видання Святого Письма церковнослов'янською мовою, воно було підготовлене гуртком учених при Острозькій академії і здійснене в Острозі друкарем Іваном Федоровим. Книга вийшла досить великим на той час тиражем – близько 1500 примірників. До нашого часу дійшло близько трьох сотень екземплярів. Читати он-лайн.
415 роківВіллям Шекспір "Гамлет" (1601)


У трагедії "Гамлет" В.Шекспір, переробивши сюжет середньовічної легенди та старої англійської п'єси про принца Амлета, з найбільшою глибиною відобразив трагедію гуманізму в сучасному йому світі. Гамлет, принц датський, – прекрасний образ гуманіста, який зіткнувся зі світом, ворожим до гуманізму. Обов'язок помститися за вбивство батька для Гамлета – не звичайна, кровна помста. Вона виростає для нього в громадський обов'язок боротьби за праве діло, у велику і важку історичну задачу. Читати он-лайн.
295 роківДанієль Дефо "Робінзон Крузо" (1721) 


"Робінзон Крузо"– найвідоміший твір англійського письменника Д. Дефо, де розповідається про дивовижні та надзвичайні пригоди моряка з Йорка, який потрапив на безлюдний острів і прожив там 28 років. Книжка, знайома нам з дитинства, цікава і для дорослих читачів, її герой – людина сильної волі, мужня й винахідлива – з честю вніс випробування, що випали на його долю: нелегку боротьбу з природою, самотністю і самим собою. Читати он-лайн.
290 роківДжонатан Свіфт "Подорож у деякі віддалені країни світу Лемюеля Гуллівера" (1726) 


"Подорожі Гуллівера" – програмний маніфест Свіфта-сатирика. Книга стала класикою морально-політичної сатири, хоча особливо широкою популярністю користуються її скорочені переробки (і екранізації) для дітей. Читати он-лайн.
230 роківРудольф Еріх Распе "Пригоди барона Мюнхгаузена" (1786) 


В основу фантастичних "Пригод барона Мюнхгаузена" покладено оповідання справжнього барона Мюнхаузена, який жив у XVIII ст. в Німеччині. Мюнхгаузен уславився як дивовижний оповідач, вигадник найнеймовірніших історій. Його іменем нині називають людей, які люблять пофантазувати і приписують собі всякі неймовірні подвиги. Читати он-лайн.
200 роківЕрнст Амадей Теодор Гофман "Лускунчик та мишачий король" (1816) 


Дивовижна різдвяна казка Т. Гофмана "Лускунчик і Мишачий король" представляє собою казку в казці, адже тут розкривається й інша історія – історія родини Штальбаум. Ця казка наповнена неймовірним і незабутнім чарами, яким читач переймається буквально з першої сторінки. Т. Гофман написав цей твір у 1816 році. Читати он-лайн.
190 роківДжеймс Фенімор Купер "Останній з могікан" (1826) 


У романі прославлено сміливість, стійкість, вірність своєму обов’язкові, якими вирізняються могікани Чінгачгук та його син Ункас, останні представники приреченого на вимирання шляхетного індіанського племені. Книга призначена для дітей старшого шкільного віку, а також широкого кола читачів. Читати он-лайн.
185 років Віктор Гюго "Собор Паризької Богоматері" (1831) 


Собор Паризької Богоматері – перший роман Віктора Гюго і перший історичний роман французькою мовою. Опублікований 1831 р. Назва роману французькою є посиланням на Собор Паризької Богоматері у Парижі (Франція), в якому розгортаються події, та на Есмеральду, яка є головною героїнею роману. Читати он-лайн.
185 роківФредерік Стендаль "Червоне і чорне" (1831)  


Червоне та чорне – роман, написаний Стендалем у 1830 році. Іноді його ще називають хронікою XIX ст. У романі розкривається трагічна історія Жульєна Сореля, "в душі котрого йде боротьба між природною шляхетністю й небезпечними примарами честолюбства". Читати он-лайн.
185 роківОноре де Бальзак "Шагренева шкіра" (1831)


Роман присвячений старій, як світ, проблемі зіткнення молодої, недосвідченої людини з розбещеними численними вадами суспільства. Головний герой твору – юний, збіднілий аристократ Рафаель де Валантен, проходить важкий шлях: від багатства – до бідності і від бідності – до багатства, від пристрасного, безмовного почуття – до взаємної любові, від великої могутності – до смерті. Книга порушує гострі питання, відповіді на які цікавлять кожного. Читати он-лайн.
175 роківТарас Григорович Шевченко "Гайдамаки" (1841)


Поема "Гайдамаки" змальовує картину селянського повстання 1768 р., вiдомого в iсторiї пiд назвою Колiївщина, приводом до якого були знущання конфедератiв над населенням Правобережної України. Почавшись у районi Чигирина, воно швидко поширилося майже на всю Київщину i частково на Подiлля й докотилося до Уманi. На його чолi спочатку стояв запорожець Максим Залiзняк, але потiм до нього приєднався уманський сотник Iван Гонта. Таким є iсторичне підґрунтя шевченкiвської поеми. Читати он-лайн.
165 роківГерман Мелвілл "Мобі Дік, або Білий Кит" (1851) 


Найвідоміший твір американського письменника Германа Мелвілла (1819-1891). Книга частково заснована на реальних подіях, які трапилися в 1820 році з китобійним кораблем "Ессекс". Твір містить багато символізму та підтексту. Читати он-лайн.
150 роківТомас Майн Рід "Вершник без голови"(1866)


З перших сторінок цієї книжки читача захоплює майстерно побудований сюжет, що ґрунтується на розкритті загадкового злочину. Разом з тим, розвиваючи заплутаний сюжет, ведучи читача від епізоду до епізоду, Рід змальовує досить правдиву картину життя Техасу 50-х рр. Читати он-лайн.
140 роківІван Семенович Нечуй-Левицький "Микола Джеря" (1876) 
У повісті "Микола Джеря" автор описує важке життя селян-кріпаків у царській Росії, їх хаотичну боротьбу проти гноблення. У ній автор вдало поєднує колоритні народні персонажі з яскравими характерами та гармонійні описи природи. Повість належить до класичних творів української літератури 19 століття. Читати он-лайн.
130 роківІван Карпенко-Карий "Мартин Боруля" (1886) 

Трагікомедія сатирично викриває тогочасні суспільні порядки – бюрократизм, судову систему, засновану на хабарництві. В основі сюжету – справжній факт: багаторічне клопотання батька драматурга Карпа Адамовича з метою документально відновити втрачене предками дворянство. Читати он-лайн.
125 роківОскар Уайльд "Портерет Доріана Грея" (1891)


Роман "Портрет Доріана Грея" яскраво описує психологічні особливості, характери та моральні цінності героїв. Ні для кого не секрет, що на самому початку книги відібрані афоризми, які не є суперечливими. На першу думку там все ясно і чітко, з ними можна погоджуватись або ні, але Оскар Уайльд вміло підводить до того, що кожен афоризм можна трактувати тільки так, а не інакше. Читати он-лайн.
120 роківОльга Кобилянська "Царівна" (1896)
Повість "Царівна" викликала значний громадський інтерес. Вона будила громадську думку серед української інтелігенції того часу феміністичною проблематикою. О. Кобилянська якось написала у щоденнику: "Все, що я пишу, належить тільки українським жінкам". Ці слова – ключ до розуміння творів, у яких письменниця звертається до проблем української жінки кінної XIX століття. Читати он-лайн.
110 роківДжек Лондон "Біле ікло" (1906)


Повість видатного американського письменника про вовченя Біле Ікло, про його життя в лісі та серед людей. Читати он-лайн.
105 роківЛеся Українка "Лісова пісня" (1911)


Географічно “Лісова пісня" доволі близька до Рівненщини. У пролозі до твору прямо вказано, що дія відбувається в старому лісі на Волині. Сама Леся Українка, говорячи про поштовх до написання твору, зізнавалась: “Мені здається, що я просто згадала наші ліси та затужила за ними..." Читати он-лайн. 

І це лише частина великої кількості книг, які святкують ювілей у 2016р. 

Немає коментарів:

Дописати коментар