вівторок, 1 грудня 2015 р.

Дзвони голодної смерті

Прошу, у серці запаліть
Скорботи полум’я священне
Та крізь століття пронесіть
Сльозу безвинно убієнних!
У журливі листопадові дні, коли вся Україна вшановує пам’ять жертв голодомору 1932 – 33 років, у Варварівській сільській бібліотеці була організована книжкова виставка «Скорботна свічка пам’яті». Бібліотекар презентувала користувачам різного віку книжкові та газетно - журнальні матеріали, спогади односельчан, присвячені трагічним  подіям, які відбувалися на українській землі  82 роки тому.  Багато літ пройшло… Здавалось би можна й забути, але в серці кожного з нас живе і буде жити пам’ять про найкривавішу трагедію людства. Книжкова виставка представлена користувачам ще раз закликає кожного згадати ті трагічні для України 1932-1933 роки та помолитися за кожну безневинно загублену душу.



  «Хто не знає свого минулого, той не вартий майбутнього». Адже наше минуле, історія нашого народу – це невичерпна криниця духу, мудрості, перемог і страждань. Кожен народ має її, свою власну – глибоку і прозору або замулену й прикидану, але має ту, яку створив. Нашу намагались і замулити, і прикидати.
  Пам'ять – нескінченна книга, в якій записано все: і життя людини, і життя країни. Багато сторінок написано криваво-чорним кольором. Пам'ять про Голодомор має бути вічною, як реквієм, як пересторога всім сущим на Землі.
  Пам’яті мільйонів українських селян, які загинули мученицькою смертю від штучного голоду, заподіяного сталінським режимом у 1932-1933 роках, в бібліотеці провели годину скорботи «Схилимо голови у скорботі».


  Мова велась про нечуваний злочин в історії людства, який забрав мільйони невинних життів і був свідомо спрямований на згубу українського народу.
  У листопаді вся Україна запалює свічки пам’яті і читає молитву за всіма невинно убитими під час страшного Голодомору – 1932-1933 років.
Тож і ми, наприкінці заходу запалили свічку пам’яті та схилили голови в глибокій пошані. 


Запалила свічку, запалила,
Щоби більше лихо не ходило,
Хай палає свічка світлом білим,
Щоб в бабусі серце не боліло…

Немає коментарів:

Дописати коментар