пʼятницю, 25 грудня 2015 р.

Добра і правди син

«Нехай Україна у щасті буя –
У тім нагорода і втіха моя…»
Михайло Старицький

  14 грудня минуло 175 років відтоді, як народився видатний український поет, прозаїк, драматург і перекладач Михайло Старицький. Аби вкотре згадати й вшанувати пам’ять про письменника, цього дня в бібліотеці  була проведена літературна година «Добра і правди син».


  “Період Михайла Старицького – це був той час, коли у великих містах “не модно” було бути українцем. Переїжджаючи в місто, всі переходили на російську мову.  Певно, саме в тій когорті однодумців перебував письменник, щоб дати можливість після Тараса Шевченка все ж розвиватись українській культурі та українському слову”.
  Для більшості українців Михайло Старицький насамперед  творець знаменитих Проні Прокопівни і цирульника Голохвастова у пєсі «За двома зайцями». Менш відомо, що автор цієї іскрометної комедії та безсмертної пісні «Ніч яка місячна» - одна й та сама особа. Мелодію написав Микола Лисенко. Він і Михайло Старицький у молодості закохалися в одну й ту саму панночку.
  Втім, найважливіша заслуга Старицького – талант любити Україну як до глибини серця, так і власних кишень. Все життя Старицького – це приклад того, як бути сильнішим за всі об’єктивні обставини.
  «Честь і дяка тому, хто увесь вік  свій дбав, щоб наше слово не вмирало»  - так оцінила заслуги Михайла Старицького Леся Українка.




Немає коментарів:

Дописати коментар