середу, 12 листопада 2014 р.

Наша мова калинова


«Мова – душа кожної нації, її святощі, її неоціненний скарб. 
Вдосконалюймо її, бо вона, як і Україна, в нашому серці, 
і починається вона з кожного із нас», - 
писав великий український мовознавець Іван Огієнко.
  9 листопада, в Україні відзначається День української писемності та мови. Це свято було встановлено указом Президента України в 1997 році, і відзначається щорічно на честь українського літописця Нестора - послідовника творців слов'янської писемності Кирила і Мефодія.
 Яка прекрасна українська мова! Виплекана колоссям, землею, виспівана птахами, звеличена письменниками. Мова… яка ти багатогранна, ніжна, чиста, як промінчики сонця, що яскравим сяйвом осипають землю добром, радістю, плодами… 
 Мелодійна, ніжна, солов’їна. Навіть слів не вистачає, щоб описати калинове слово. Тож давайте оберігати, плекати, звеличувати зброю, гострішу за будь-які кулеметні постріли.
 Памятаймо, що наша писемність і мова – це чиста криниця, із якої бє, мов сльоза, джерело. Вона, як добірне зерно, яким маємо всі ми, патріоти держави, засівати поле спілкування, домагатись її розквіту, утвердження на теренах нашої незалежної України.
 Українське слово споконвіку живе в піснях, легендах, у нашій історії й сьогоденні. Виткана і чарівною калиною, і синім барвінком, і вишневим цвітом та запашною рутою-м’ятою.
 Але ж у нас прекрасна рідна мова.
 Відтінків в неї стільки, скільки барв!
 У ній – і сива давнина, й онова.
 У ній – далеких предків пісня й сталь…
 У Лесі Українки є такий вислів: «Нація повинна боронити свою мову більше, ніж свою територію». Дуже точно. Із цього  все починається.


 

  В бібліотеці був проведений день бібліографії: «Слова… У вас мудрість вічна і любов жива», присвячений святу української мови і писемності.  Юні користувачі брали активну участь у конкурсі знавців рідної мови: «О, слово рідне, хто без тебе я», а проводили – вчитель української мови Л. Бобро та активний користувач бібліотеки, переможець I етапу конкурсу: «Найкращий читач України – 2014» - Урись Вікторія. Книжкова виставка: «Наша мова калинова» та перегляд літератури: «Слова… У вас мудрість вічна і любов жива» допомагали присутнім у виконанні конкурсних завдань.
  Бібліотекар Т. Вус провела тематичну консультацію.


  Ми сподіваємося, що після сьогоднішнього заходу в душах присутніх на ньому, залишилася не одна краплина любові до своєї мови та розуміння того, що мова - це скарб, без якого не може існувати ні народ, ні Україна як держава.


Немає коментарів:

Дописати коментар