середу, 12 листопада 2014 р.

Усміхнімося вишнево!

У 125-річницю від дня народження Остапа Вишні


     “Павло Михайлович Губенко (справжнє імя  та прізвище Остапа Вишні) – письменник суто народний, народний у найкращому і найглибшому розумінні. Він український у своїх  пейзажах, у своєму лукавому й добродушному гуморі, у своїй далеко не добродушній сатирі, у своїй ласкавій і соромливо-ніжній ліриці. Саме оце поєднання видимого світові сміху з незримим світові смутком, таке притаманне народній українській поезії, свідчить, що Остап Вишня справді – таки земляк і духовний родич великого Гоголя та дотепного Котляревського…»
Максим Рильський
   
     Ще філософ сказав, що гумор переносить через прірву і навчає її гратися зі своїм горем. Багато довелося подолати письменнику-гумористу Остапу Вишні. Це й ув’язнення, і табори ГУЛАГу, і присуди до розстрілу, і тривала розлука із сім’єю… Та незмінним життєвим супутником письменника була його усмішка – зброя, якого перемагав завжди та якою споряджав свій народ, аби «весело заіскрити сумні його очі». Тож давайте прослідкуємо її дію в непростих життєвих обставинах гумориста, і, може, тоді й наші очі замерехтять теплим, веселим блиском,  як того прагнув Остап Вишня.
  Здається письменник наче й народився з усмішкою на устах. Селянська родина, 17 дітей, другим з яких був Павло Губенко. Батько - колишній військовий. Доводилося сутужно. Про вчителювання та красне письменство якщо й думалося, то лише під час навчання в Київській військово – фельдшерській школі, до якої мусив вступити, бо міг здобути освіту безкоштовно, і згодом на медичній ниві. Та доля все ж вирішила подарувати своєму обранцю осяйну усмішку…
   Незважаючи на всі «жарти долі», він сміявся в «Зенітці», «Мисливських усмішках» і т.д.
  Живильна сила усмішки вкотре довела свою здатність гоїти найболючіші та найглибші рани, зцілювати очищувати, лікувати.
  Вона ця сила, і досі збережена у творах Остапа Вишні, повірте, починає діяти одразу ж, як наша рука зашелестить вишневими сторінками. Так було і цього дня в бібліотеці, коли проходила літературно-гумористична година: «Вишневі усмішки нашого народу». Руслан Козиренко прочитав гумореску «Як ми колись учились», а Настя Валенко – «Зенітку», «Моя автобіографія», а ще учасники розповіли смішні історії які траплялися з ними.


Немає коментарів:

Дописати коментар