пʼятницю, 23 травня 2014 р.

Музеї – обереги вічності

(До міжнародного дня музеїв)


     Музеї – храми історії та людської пам’яті. Музеї – це нетлінні мости з минулого в майбутнє, це не просто місце, де зберігається пам'ять людства, документується історія, а й де ще існує освіта. Цього дня користувачі бібліотеки віртуально побували в багатьох музеях.





      А тепер запрошуємо всіх побувати у Варварівському народному історичному музеї. Цей музей відкритий в 1961 році. З 1970 р. він має звання народного. Експозиція музею налічує 3750 експонатів, які розповідають про життя села IX - XX століть. Експонати розташовані в 5 кімнатах, і поділені на 14 відділів по яких проводяться 30  тематичних екскурсій. Площа музею становить 268 кв.м. 
    У першому залі представлені експонати, що розповідають про розвиток освіти у Варварівці.
   У другому - відвідувачі зможуть ознайомитися з культурним відпочинком сільських трудівників, тут же розміщені музичні інструменти, патефони, приймачі, радіоли, магнітофони, а також вишиті нашими односельчанами картини.
   Третій зал нагадує нам кімнату сільської хати, він так і називається «Світлиця». Її інтер'єр облаштовано так, щоб відвідувачі побачили, як жили колись селяни. Експозиція цієї кімнати складається з унікального 19 століття ручної роботи прикрашеного різьбленням столу, покритого витканою ще до революції скатертиною прикрашеною орнаментом з двоголових орлів. На столі 20 літровий початку 20 століття самовар. У божниці знаходиться Євангеліє 1910р. Поруч стоїть скриня заповнена нехитрим хазяйським скарбом, біля стінки довоєнний (1941-45 рр.) сервант, залізне ліжко і піч з усім необхідним начинням. А скільки тут всякого домашнього посуду: макітри, глечики і навіть самогонний апарат.




     У найбільшому приміщенні розміщені експонати, за якими можна прослідкувати історію села. Вся експозиція музею має кілька розділів.
     Наш край в давнину.
    Наш край з 1900 р. по 1941 р.
     Наше село в роки Великої Вітчизняної війни.
    Наше село з 1945 р. по 1999 р.
    Наше село в роки незалежності.
  Крила йому дав рідний край.(Михайленко А.Г. – Заслужений журналіст України, письменник, публіцист)


     У кімнатах музею виставлено безліч різних знарядь праці: ткацький верстат, прядки, швейні машинки, хомути, ярма для волів і корів, ступи різних конструкцій, решето з бичачої шкіри, телевізори різних років. 

    Серед експонатів є унікальні. Це книги середини 19 століття про сільське господарство: «Про теоретичні основи вивчення сільського господарства: лекція професора В. Кочеткова в Імператорському Харківському університеті 30 серпня 1849 р.», а також книга з бібліотеки принцеси Олени Георгіївни Саксен-Альтенбургзької: «Екстраординарне засідання Імператорського Московського товариства сільського господарства 28 вересня 1857 р. ». Тут зібрані і різні документи 1883, 1894, 1902, 1903, 1905, 1906, 1908, 1910 років. Це вироки Варварівського сільського товариства, рішення зборів, посвідчувальні акти, що розповідають про історію села, земельні питання, самоврядування. 





     У музеї зібрано 277 вишитих рушників,  60 підзорів, 40  вишитих жіночих сорочок,10- чоловічих,  ткані рядна і ліжники (покривала на ліжка). Все це з любов'ю зроблено руками наших односельчан. Колекція музею постійно поповнюється.


      Директор музею Віра Олексіївна Бегмат за свою роботу нагороджена медалями на честь 10 і 20-річчя Незалежності України.


      Музей відвідали тисячі людей. Серед них народні депутати України, керівники області та району, служителі церкви та ін. Відвідують музей і шкільні екскурсії з усього району.

Ласкаво просимо до нашого музею!

Немає коментарів:

Дописати коментар