середу, 21 травня 2014 р.

Корифей української прози
Панасу Мирному – 165років
Ти вчив любить народ, любив голодних, гнаних,
І словом огненним за них ти воював.
Ти в творчості своїй подібний океану
І гаю в бурі час, у клекоті заграв,
Що грізно так стають на синій Оболоні.
Ти рідний нам без меж, між нами, як живий,
Ти з нами в час новин, із нами в громі броні
І в дзвоні молотів за щастя йдеш у бій.
                                                                                              В.Сосюра

    В  історію української літератури Панас Мирний увійшов, як видатний письменник-реаліст, митець великого епічного таланту, автор соціальних романів і повістей з  народного життя. Корифей української прози, талановитий майстер  художнього слова створив справжні літературні шедеври.
      Творчість Панаса Мирного – це ціла епоха в історії нашої літератури. Під його пером українська проза вийшла на рівень романів із міцним соціальним та психологічним осердям. Новаторство письменника досі нікому не вдалося перевершити.
     Його ім’я  яскраво промениться в сузір’ї імен українських письменників другої половини XIX століття. Олесь Гончар писав: «З появою романів і повістей Панаса Мирного в українську художню прозу ринула повінь народного життя з усім розмаїттям людських характерів, із істинністю народного мислення, з незвичайно багатим емоційним світом простих людей».
    Осяяна спалахами огненної музи Т. Г. Шевченка, творчість  Панаса Яковича ознаменувала новий етап у розвитку реалістичної української прози дожовтневої доби. Глибокий знавець тогочасного життя, вдумливий художник-новатор він змалював життя українського народу від часів кріпацтва до бурхливого розвитку капіталізму, збагатив літературу новими жанрами і темами.
       Користувачі   бібліотеки ознайомилися з літературним портретом «Перший симфоніст української прози", та згадали героїв його творів "Хіба ревуть воли, як ясла повні", "Морозенко", "Голодна воля", "Повія". Багато було ілюстрацій до творів письменника. Вони дізналися з газети "Зоря Полтавщини" про переможців щорічної премії ім. Панаса Мирного за  2014 рік. 



Немає коментарів:

Дописати коментар