середу, 5 березня 2014 р.

Полтавські дороги Кобзаря

        «Місця, відвідані, змальовані чи описані Шевченком, а також і перекази та легенди про нього, створені на Полтавщині під впливом його перебування, - все це cтало безцінним культурним надбанням усього краю, тим надбанням, яке своєю духовною цінністю здатне виховувати благородні почуття в серцях нових і нових поколінь»
П. Ротач
   Шевченко і Полтавщина … Нелегко знайти приклад тіснішого єднання письменника і художника з полтавським краєм.
 Особливе місце в житті і багатогранній творчості поета займає Полтавщина.  Багато полтавських доріг і стежок пройшов і проїхав поет.  Багато міст, містечок, сіл, хуторів бачив він на Полтавщині, цікавився їхньою історією, малював їх краєвиди. На велелюдних полтавських шляхах великий Кобзар гартував своє слово, вбирав у поетичну душу страждання і муки кріпаків, наснажував її вогнистою ненавистю до «розпинателів народних». Тут він створив немало видатних творів, серед них – «Кавказ», «Єретик», «Тризна», тут багато малював і успішно займався краєзнавством, вивчаючи історичне минуле.
   Розкрити зв'язок Т.Г. Шевченка з Полтавщиною допоміг літературно-краєзнавчий круїз, присвячений 200-річному ювілею видатного сина українського народу, генія української нації Тараса Григоровича Шевченка: «Полтавські дороги Кобзаря», розпочатий з того, коли вперше Тарас Шевченко ступив на полтавську землю. Вивчаючи полтавські шляхи Кобзаря, ми склали перелік міст і сіл, де побував Тарас Григорович Шевченко.


   Бібліотекар звернула увагу на 2-х томне видання нашого краєзнавця П.П. Ротача: «Полтавська Шевченкіана».



    Під час другої поїздки на Полтавщину восени 1845 року Т.Шевченко прибув до Миргорода, де у селі Марїнському знаходив заспокоєння. Своєрідна «болдинська осінь» Кобзаря, проведена в Марїнському, ознаменувалася створенням визначних творів.
  Юних користувачів було ознайомлено з книгою Івана Нечитайло «Марянська осінь Тараса» /подарована майстром слова нашій бібліотеці/. Як підсумок літературно-краєзнавчого круїзу була проведена вікторина: «Шевченко і Полтавщина».
    Тараса Григоровича Шевченка без перебільшення можна назвати геніальним художником. На Полтавщині під час свого перебування він виконав акварельний малюнок «Будинок І.П.Котляревського» і намалював Хрестовоздвиженський монастир, а також «В Решетилівці».
   Бібліотекар ознайомила присутніх з роботами Світлани Дейнеги та Інни Шкаруби, які подані на обласний конкурс кращого ескізу поштової марки серед молодих користувачів бібліотек області «Полтавськими шляхами Кобзаря» - організований обласною бібліотекою для юнацтва імені Олеся Гончара.



    Творчість Кобзаря багатогранна, як і його талант. Він був і глибоким ліриком і творцем епічних поем, і прозаїком, і драматургом, і великим художником.
 Полтавці відразу ж після смерті Великого Кобзаря почали вшановувати його пам'ять. 12 березня 1926 року на багатолюдному мітингу в Полтаві було урочисто відкрито пам’ятник Т.Шевченку. У погляді поета – незламна сила, духовна енергія, рвучкий порив до тих часів, коли «буде син, і буде мати, і будуть люди на землі».
«Тобі, Кобзарю, наш уклін,
Тобі Земля шле свої квіти,
В серцях прийдешніх поколінь –
Тобі навіки пломеніти».
Ф. Викован














Немає коментарів:

Дописати коментар