пʼятницю, 28 лютого 2014 р.

Леся Українка – символ епохи



       Леся Українка – символ епохи. Це величне ім’я є одним з найвідоміших у світі поезії та прози. Поетеса прожила хоч і коротке життя, зате сповнене любові, добра, сили волі, мужності і краси. Недаремно її твори користуються надзвичайною популярністю не лише в Україні, але й за кордоном. Вона запалила у серцях людей силу духу, вогонь відданості та патріотизму, віру в краще майбутнє. 
     Юні користувачі переглянули виставку-пам'ять: «Ні! Я жива!  Я буду вічно жити!» Ще не одне покоління буде пам’ятати цю прекрасну жінку і вона назавжди залишиться в серцях нашого народу.


       Чому серед славних  імен нашої історії Україна найбільше шанує Тараса Шевченка, Івана Франка і Лесю Українку?  Не пролили вони крові доброї на полі слави, не вибороли народові за свого життя свободи й незалежності, не примножили земель власної держави. А проте вони славніші від багатьох відомих державних мужів та прославлених лицарів меча. Славніші, бо завжди живі, завжди промовляють до нас, і на їхній голос озивається наша душа. Дорожчі нам, бо живуть у нашому серці, як власний голос нашого сумління і нашого світогляду. Шевченко, Франко і Леся Українка житимуть доти, доки живе народ, який їх породив, бо саме вони є виразниками його прагнень.
      Підступна, страшна недуга назавжди затьмарила дитячу радість, занапастила молодість, потоптала й знівечила жіноче щастя. Ніколи й нікому не заспівала Леся своєї колискової.
          Прожила Леся Українка всього лише сорок два роки, і тридцять три із них плідно працювала на літературній ниві. Похована в Києві на Байковому кладовищі між могилами батька і брата Михайла.  Леся, яка стільки зробила для розвитку рідної культури, була і залишається нашою національною гордістю.
      Видатні поети ніколи не залишають нас. Вони відходять у безсмертя. Їх твори читають і перечитують.
   
 
  По сторінках прочитаних книг юні користувачі виклали свої враження в малюнках.


Не стерлася райдужна сторінка,
Не вмерла пісня лісова,
Безсмертна Леся Українка
Була і є, повік жива.





Немає коментарів:

Дописати коментар