пʼятницю, 7 березня 2014 р.

Шевченко – художник з душею поета


  «Як художник… він заслужив собі добре і чесне імя. І на цьому шляху він був одним з перших, хто звернувся до народних мотивів»
 Л. Жемчужніков.
  Більшість з нас знають Т.Шевченка як великого поета, драматурга, прозаїка, менше як художника та гравера. Але й як живописець він зробив вагомий внесок  в історію українського мистецтва.  
 Бібліотекар розповіла, що художник досконало володів всіма техніками малювання – олівцем, сепією, аквареллю. Шевченкові автопортрети – то наші святині, своєрідний психологічний самоаналіз в якому художник передав свій настрій, думки, переживання за два десятиліття: від романтичного юнака, якого одухотворила воля до збагаченої досвідом людини, це автобіографія написана рукою могутнього художника-реаліста. Це картини «Катерина», «Селянська родина», «Циганка-ворожка», які можна вважати найкращими ілюстраціями до поем автора.
  В бібліотеці була організована та проведена творча галерея мистецької спадщини Т.Г. Шевченка, виставка-вернісаж репродукцій картин: «Джерела, що наповнюють життя».  


   Обдарований від природи хлопчина рано відчув тягу до малювання. Ще змалку крейда і вуглинка були для нього неабиякою радістю. Малював ними стіни, лави, стіл... Малював у хаті і надворі, вдома і в гостях... Якось прийшла сестра Катерина з панщини і не впізнала своєї хати: візерунками розмальовані стіни, долівка і навіть призьба. Хлопець любив зображувати птахів, звірів, людей.
  Талант художника проявився в Тараса Шевченка значно раніше, ніж талант поета. Якщо перші літературні спроби припадають на 1836–1837 роки, то найбільш ранній малюнок, що дійшов до нас і відомий під назвою “Погруддя жінки” або “Жіноча голівка”, датований самим автором ще 1830 роком. З цієї юнацької роботи і розпочалась творчість видатного художника.
   У 1843 році Тарас Григорович приїхав в Україну. Під час подорожі любов до рідного краю наштовхнула його на створення цілої серії картин під назвою “Живописна Україна”, на яких відображено історичні місця, побут і природу країни. Повернувшись в Петербург, він завершує навчання в Академії мистецтв, видає на власні кошти і поширює альбом під назвою “Живописна Україна”.
    В історії світової культури Тарас Шевченко посідає особливе місце. Природа щедро наділила кріпацького сина не лише поетичним генієм, а й талантом художника. У Шевченка поєднувалися і водночас боролися поет і художник. Переглядаючи виставку користувачі ще раз відчули велич і багатогранність таланту Шевченка.



Немає коментарів:

Дописати коментар