пʼятницю, 24 січня 2014 р.

Новорічні свята українців: обряди і традиції від Різдва до Хрещення


    З давніх - давен Україна славиться величними традиційними святами та обрядами. Кожен, хто не черствий душею, хто сповнений любовю і добром до української спадщини, повертається до традицій свого народу, до свого коріння. Традиції українців тісно пов’язані зі святами новорічно – різдв’яного циклу, вони формують свідомість та обличчя народу, тому особливо важливим є передача їх від одного покоління до іншого. До цього процесу щорічно долучається і наша бібліотека. З приходом веселих зимових свят бібліотека вітає своїх користувачів і запрошує на гостини. Цього разу була проведена година народознавства: «Від Різдва свята гожого, до Водохреща  Божого».  На масовий захід були запрошені учні молодших класів  /класоводи:  Краснік М.В., Пономаренко І.Ф./, настоятель православної церкви Св. Великомучениці Варвари протиієрей Василій Штець. Він розповів, що Водохреща одне з найвеличніших свят християн. Вважається, що на це свято, з опівночі до опівночі, вода набуває цілющих властивостей.
     На Водохреще закінчується обряд колядування. До цього свята є спеціальні колядки, у яких вітали «із Йорданом», і з водицею, і з царицею, з усім домом, з усім добром». Юні користувачі: Ткаченко Аня, Донченко Аліна і Таня, Харкіна Ліза, Родик Катя проколядували  для всіх присутніх, за що від отця Василя отримали закладочки  для книг.
  Присутні переглянули книжкову виставку: «Новорічні свята українців: обряди і традиції від Різдва до Хрещення» і вернісаж: «Кришталевий дзвін зими», де в своїх малюнках, які розміщені на виставці зобразили прекрасну у своїй красі зимову природу.  Діти взяли книги про традиції Різдвяних і Новорічних свят в Україні, а також про загадкову і чарівну пору року – зиму.










Немає коментарів:

Дописати коментар