суботу, 25 січня 2014 р.

День Соборності  України – свято єдності українського народу


      У тяжкій і тривалій боротьбі за національне визволення, утвердження власної державності український народ не раз переживав як гіркі, так і радісні події до яких і відноситься 22 січня 1919 року, коли відбулося проголошення Акту Злуки між Західноукраїнською Народною Республікою (ЗУНР) та Українською Народною Республікою (УНР). «Це така дата, - як говорив один з учасників тих подій Л. Цегельський, що її виучувати будуть напам’ять українські діти грядущих поколінь побіч таких дат, як дата Хрещення Русі, як битва під Калкою, як битва під Полтавою або зруйнування Січі».  Його слова стали справді пророчими. 
       Президент України Віктор Янукович, виходячи із мети консолідації суспільства, укріплення єдності народу і ствердження ідеалів свободи, 30 грудня 2011 року видав Указ «Про відзначення в Україні деяких пам’ятних дат та професійних свят», яким передбачено щорічне відзначення 22 січня Дня Соборності та Свободи України.  Це свято відзначається у нерозривному ланцюгу знаменних дат вітчизняного державотворення, таких як День Конституції України, річниці проголошення  Декларації про державний суверенітет України, День Незалежності України, створює передумови для формування у суспільстві належного розуміння власної історії.
     «Хто не знає свого минулого, не вартий свого майбутнього», - говорить народна мудрість. І це дійсно так, бо як дерево тримається на землі своїм корінням, так людина тримається на землі своїм минулим.




     З нагоди відзначення свята в бібліотеці був проведений інформаційний репортаж: «Витоки Соборності», книжкова виставка: «День Соборності України – свято єдності українського народу»  і бесіда: «Ідея Соборності у творах Т.Г. Шевченка». Символічним є те, що День Соборності і Свободи України співпав з початком Шевченківських читань. Бібліотекар підкреслила значущу роль Т.Г.Шевченка в відродженні української державності. Поет мріяв про ті часи, коли його країна буде незалежною суверенною державою, коли в Україні шануватимуть мову, культуру та історію народу. Для всього світу вже багато років слово «Україна» нерозривно пов’язане з ім’ям Тараса Шевченка, адже йому судилося стати глашатаєм мрій і прагнень народу, символом своєї нації та країни.      
      Формування особистості молодого  покоління активно реалізується у процесі пізнання соборності  Української держави.
  Соборність України особливо дієво простежується через творчість Тараса Григоровича Шевченка. Його геніальні твори «І мертвим і живим», «Єретик», «Тарасова ніч» та інші – неперевершений скарб розуміння сутності соборності України.
       У творі  «І мертвим, і живим…» Т.Г.Шевченко закликає до соборності і вірить у соборність усіх українців.
«І забудеться срамотня
Давняя година,
І оживе добра слава,
Слава України,
І світ ясний, невечірній
Тихо засіяє…
Обніміться ж, брати мої,
Молю вас, благаю!»
      Т.Г.Шевченко звертається з глибини віків, щоб ми не втрачали історичної пам’яті.
    Минають роки, сторіччя, відходять у небуття покоління людей, змінюються звичаї, вірування, погляди а великі мистецькі надбання залишаються, надовго переживають своїх творців, по-новому розмовляють з кожним новим поколінням. Змальовані в них картини життя давно відійшли в минуле, але думки і помисли їх авторів завжди чарують і надихають нові покоління. До таких скарбів світового значення належить творчість Т.Г. Шевченка.  Він перший з новочасних українців проголосив національно-державну ідею соборності.
     Тарас Шевченко – наш вічний геній. А з ним вічно жива і горда душа України. Він оберігає, вчить, дарує надію на краще майбутнє. Він став охоронцем традицій українського народу і залишається на боці нашої соборності. Тому ми повинні робити все для того, щоб високі прагнення Шевченка до розбудови соборної, незалежної й унітарної держави України здійснилися, а молодь, яку ми виховуємо, вбирала найкращі зразки патріотизму і любові до рідної української землі.
     Наслідувати його заповіти – значить інвестувати в духовне майбутнє країни. Тарас Шевченко для нас Пророк і дороговказ у майбутнє. Ми віримо, що з Великим Кобзарем у серці і його ідеєю соборності ми відбудуємось як велика і самобутня нація.
     Заходи поглиблили знання користувачів про історію виникнення свята Соборності України та викликали патріотичні почуття і повагу до рідної країни.




Немає коментарів:

Дописати коментар