вівторок, 14 січня 2014 р.

  


Указом Президента України 2014 рік оголошено Роком
Тараса Григоровича Шевченка

     Час невпинно наближає усіх нас до великої національної дати – 200-річчя від дня народження генія українського народу, спонукає до нових осмислень його спадщини. Сьогодні, коли українцям потрібні нові ідеї, нова уява перспективи, ми знов йдемо до нашого Шевченка - поета, письменника  і  живописця.
   Ми щиро захоплюємося високим образом Кобзаря, його громадянською принциповістю і моральною чистотою, відданістю правді и свободі.

  Український народ впізнає себе в творчості й долі Шевченка, свою історію, долю, славу й покликання і цим національно самостверджується, духовно очищується, морально змінюється.
  Шевченко виступає сьогодні духовим будівничим нашої держави. Він росте й розвивається в часі, історії, і нам ще йти і йти до його осягнення. Ми на вічному  шляху до Шевченка…
    Готуючись до літературної олімпіади: «Шлях великої долі» рекомендуємо інформацію про книгу Т.Г. Шевченка «Кобзар».
  «В цій невеликій книжці, що імя їй «Кобзар», клекоче ціле море горя народного, в ній – невольницький поклик до помсти й порив до свободи, і ніжна, чарівна краса української пісні». Олесь Гончар.
  Якби хтось задумав створити рейтинг найвідоміших книг України, у ньому, без сумніву, переміг  би «Кобзар» Тараса Шевченка. Як і годиться такій славетній книзі, він має безліч перевидань, до наших днів стає центром творчих зусиль багатьох видавців та художників, а для письменників лишається невичерпним джерелом літературних ілюзій. «Кобзар» перевидавався безліч разів; загальний наклад книги обраховується мільйонами примірників. Низка творів Шевченка перекладена сотнею іноземних мов. 




Перший "Кобзар"
     Уперше «Кобзар» видано 1840 у Санкт-Петербурзі за сприяння Євгена Гребінки. У збірку ввійшло всього вісім творів: «Перебендя», «Катерина», «Тополя», «Думка» («Нащо мені чорні брови»), «До Основ'яненка», «Іван Підкова», «Тарасова ніч» та «Думи мої, думи мої, лихо мені з вами», що написана спеціально для цього збірника і є своєрідним епіграфом не тільки до цього видання, але і до усієї творчості Тараса Шевченка.Після видання цієї збірки й самого Тараса Шевченка почали називати кобзарем. Навіть сам Тарас Шевченко після своїх деяких повістей починав підписуватись «Кобзар Дармограй». Зі всіх прижиттєвих видань творів перший «Кобзар» мав найпривабливіший вигляд: хороший папір, зручний формат, чіткий шрифт. Примітна особливість цього «Кобзаря» — офорт на початку книги за малюнком Василя Штернберга: народний співак — кобзар із хлопчиком-поводирем. Це не ілюстрація до окремого твору, а узагальнений образ кобзаря, який і дав назву збірці. Вихід цього «Кобзаря», навіть урізаного царською цензурою, — подія величезного літературного й національного значення. У світі збереглося лише кілька примірників «Кобзаря» Т. Шевченка 1840 року. 


   Другий «Кобзар» Тараса Шевченка – видання, яке не вийшло в світ через арешт поета у справі Кирило-Мефодіївського братства, що стався на переправі через Дніпро 5 квітня 1847 року. Дане видання є спробою відтворення задуму Тараса Шевченка на основі творів, написаних у 1843-1847 роках, що переховувалися в архівах департаменту поліції в Санкт-Петербурзі до 1907 року. Факсимільна репродукція обох зошитів з автографами поезії 1846-1847 років та передмовою Шевченка до підготовленого ним видання є першою публікацією шевченківських раритетів, зібраних в архіві відділу рукописних фондів і текстології інституту літератури ім. Шевченка НАН України.



   «Кобзар» 1860 року надруковано коштами Платона Симиренка, з яким Тарас Шевченко познайомився під час своєї останньої подорожі Україною в 1859 році у Млієві. Платон Симиренко — відомий в Україні цукрозаводчик і меценат виділив для видання «Кобзаря» 1100 рублів. Це третє видання було значно повніше попередніх: сюди увійшло 17 творів і портрет Тараса Шевченка.



   Четверте видання «Кобзаря» з'явилося в 1861 році. Збірка Шевченкових віршів, друкована під заголовком «Кобзар», опублікована на сторінках щомісячного журналу «Основа» за редакцією Василя Бєлозерського, книги I–XII. Текст надрукований кулішівкою і має наголоси на словах із кількома складами (за винятком букви «і», на якій не завжди друкарня могла позначити наголоси з технічних причин). Книга I з'явилася за життя Шевченка, а у книзі II був опублікований некролог поета.


Інші видання "Кобзаря"



"Кобзарь" 1867 року видання



 "Кобзарь" 1874 року видання., Москва



Видання «Кобзаря» 1876 року в Празі, яке крім поезій містить спогади письменників, що були особисто знайомими з Т.Г.Шевченком



Раритетне видання «Кобзаря» 1889 року,
яке збереглось в музеї книги



«Кобзарь» 1908 р. Містить передмову І.Франка



"Кобзар" 1911 р. видання, Санкт-Петербуг

Живе у нас уже віки
«Кобзар» Шевченка в кожній хаті.
Його мій дід, мої батьки
Любили слухати,  читати.
Життя ламало нас і било.
Ставали злидні на поріг.
Але «Кобзар» давав нам сили
І був завжди, як оберіг.
… Портрет. Рушник. Безцінний дар
Ми для нащадків зберігаєм.
Любить Вкраїну, як Кобзар,
Ми внуків, правнуків навчаєм.

                                                                 Валентина Нездойминога










Немає коментарів:

Дописати коментар