середу, 29 січня 2014 р.

Доля і воля - все в одній пісні 

 (До 175-річчя з дня народження П.П.Чубинського)


     Павло Платонович Чубинський – відомий вчений-етнограф, поет і журналіст, юрист, активний діяч українського руху на Правобережній Україні.
    Щоб більше дізнатися  нашим сучасникам, користувачам бібліотеки хто такий П.П.Чубинський була проведена літературно-пізнавальна година: «Автор українського гімну Павло Чубинський».
   Щаслива доля випала написаним у 1862 р. Павлом Чубинським віршованим рядкам "Ще не вмерла Україна, ні слава, ні воля". 140 років жили ці слова в серцях українців, щоб, врешті-решт, стати гімном нашої незалежної держави.
 Перед користувачами поступово розкривалась багатогранна постать талановитої, мужньої людини, яка своєю титанічною етнографічно-статистичною працею  зробила  стільки, що його заслуг вистачило б на декількох вчених (за словами Ф.Вовка).
    У важких умовах заслання в Архангельскій губернії, самостійно здійснивши надзвичайно складні експедиції в умовах бездоріжжя, він досліджував побут населення, розвиток торгівлі, промислів, освіти. Працював у різних галузях: секретарем статистичного комітету, редактором газети, завідуючим бібліотекою, начальником газетного столу. На Півночі Росії до сих пір зі вдячністю згадують віддану працю П.Чубинського.
    А чого варта його етнографічна діяльність на Батьківщині! Об'їздивши губернії України, обстеживши кількасот населених пунктів, він одержав такий величезний етнографічно-статистичний матеріал, що його було надруковано аж у 7-ми томах - "Праці етнографічно-статистичної експедиції в Західно-руський край".
  Навіть якщо не враховувати створення віршу "Ще не вмерла Україна", етнографічних досліджень Павла Чубинського було б досить, щоб назавжди обезсмертити його ім'я.
   З цим матеріалом бібліотекар ознайомила присутніх, біля книжкової виставки: «Доля і воля - все в одній пісні».



     Коли людина чує гімн своєї держави, серце її сповнюється гордістю, трепетом, відчуттям урочистості моменту. Не випадково слова Державного Гімну вчать не занепадати духом, торкаються найпотаємніших куточків душі, наснажують на прекрасні вчинки.

Лине пісня незабутня,
Горда, величава.
В ній – надія на майбутнє,
України слава.

Нею сонце зустрічає
Наша Батьківщина,
День новий розпочинає –
Сильна, неподільна.

До нових здобутків кличе
Пісня Україну,
А  зовуть її велично
Всі Державним Гімном.


        Під величні акорди Державного Гімну вшанували учасники літературно-пізнавальної години пам'ять видатної, мужньої, відданої людини.



Немає коментарів:

Дописати коментар