суботу, 12 жовтня 2013 р.

                                    Місцеві художники

Душа із небом гомонить
Рясними росами умита
Тут осяйної барви мить
Лягає у палітру світу
Ти тут із Богом тет-а-тет,
Де плинуть промені крізь віти,
І де художник, і де поет -
Чи розрізнить, чи розділити?
О.Кавуненко  
   
    У День художника України, звичайно ж, прийнято говорити про роль образотворчого мистецтва в культурному розвитку всього людства. Цей досконалий і неповторний вид творчості є одним з головних у сучасному світі. За допомогою своїх робіт художники передають внутрішні переживання, красу і недоліки навколишнього світу, намагаються достукатися до людей, несучи їм свої ідеї. Вони є майстрами графіки, пластики, абстракції, проявляючи себе у різних напрямках цього мистецтва.
    Сьогодні ми вас познайомимо з користувачами нашої бібліотеки, місцевими художниками: Пятенко  М.П. і Полежаєвою Н.А.
                                                          
 Пятенко
Микола Павлович


     Пятенко  Микола Павлович народився в 1937 році 19 жовтня в селі Варварівка, Карлівського району, Полтавської обл. По закінченні Варварівської середньої школи в червні 1956  був призваний на військову службу до лав Радянської Армії. Був демобілізований в жовтні 1959 року. З 1959 по 1963 рік працював у Варварівському дитячому будинку на посаді керівника гуртком малювання. З 1963 по 1980 працював у Варварівській сільській раді. В 1967 році закінчив заочний народний університет мистецтв ім.Крупської  факультет образотворчого мистецтва. З 1980 по 1998 рік працював у місцевому колгоспі « Дружба» художником. На прохання керівників установ села виготовляв меморіальні дошки зокрема на дільничну лікарню і середню школу, а також оздоблення пам’ятника загинувши воїнам, який встановлено в центрі села Варварівки.
      Микола Павлович буває на зустрічах у місцевій школі. Школярі із захопленням слухають розповіді про його життя та творчі здобутки. Садиба М.П.Пятенка – найкраща в селі. Кожний куточок  подвіря  Миколи Павловича промовляє до людей красою, щирістю,  любовю. Уяві та умілим рукам митця не чуже й мистецтво різьби по дереву. Картини, створені нашим земляком, прикрашають  майже кожне помешкання варварівців.  Милуються роботами художника: пейзажами рідного краю, роботами з гіпсу та пластеліну жителі і наші гості- на святі села, на районних святах.




   Микола Павлович малює портрети, серед них портрет Героя Радянського Союзу Сергія Лаврентійовича Родинки,  нашого земляка, імя якого носить наша Варварівська ЗОШ.


  Чудовий пейзажист, має багато картин із зображенням рідного села.





     Виготовляючи погруддя Лесі Українки Микола Павлович перечитав багато її творів і літератури про неї.



    Микола Павлович один із кращих користувачів нашої бібліотеки. Вручення грамоти директором Карлівської ЦБС Бондаренко З.Н.



Полежаєва   Наталія Анатоліївна


    Проживає у нашому мальовничому селі Варварівка Карлівського району, де й відчула потяг до малювання, відтворює на полотні мальовничі околиці свого села. Її манить історія, але поки – що найвдаліше виходять мініатюри, які відображають пори року, сільський побут. Особливо вдалими є пейзажі. Враховуючи те, що закінчила з відзнакою Гадяцьке культосвітнє училище, що мав неабиякий нахил до малярства батько, той вияв до малювання, до особливого відчуття природи, її барв і кольорів не випадковий. Він органічно доповнює інші творчі здібності Наталії Анатоліївни як директора Варварівського сільського будинку культури, активного користувача нашої бібліотеки.
     Талант виплеканий в сімї продовжує донька Ірина.
     З метою реалізації соціальних ініціатив Президента України « Діти – майбутнє України», в рамках святкування Дня Конституції України та проведення тижня молоді 27 червня в місті Полтава проведено обласне свято « Родинні скарби Полтавщини» під патронатом голови Полтавської облдержадміністрації Олександра Удовіченка. 
     Метою заходу було відродження та популяризація культурних і моральних цінностей сім’ї, відродження і збереження народних, родинних традицій та історичної спадщини.
     До участі у святі було запрошено 60 творчих обдарованих родин з районів та міст області. Серед них сім’я Полежаєвих Наталія та Ірина.
      Усі учасники свята отримали подяки від голови обласної державної адміністрації О.Удовіченка та цінні подарунки.

  

Деякі із робіт








Немає коментарів:

Дописати коментар