пʼятницю, 18 жовтня 2013 р.

14 жовтня – День Українського козацтва


   14 жовтня відзначається Днем українського козацтва. У незалежній Україні це свято офіційно існує з 1999 року (наказ Президента України від 7 серпня 1999р.), але неофіційно святкується вже декілька століть.
    Кожен в Україні чув про козаків. Про них написано багато наукових книжок і художніх творів, знято фільмів. Про козацький рід і його ватажків говориться в урочистій пісні нашої держави – гімні України. Козаків можна побачити на парадах українського війська, їх зображення є на українських грошах та поштових марках. А про малого хлопця і дорослого парубка, що вміє відстояти свою честь і захистить слабшого, старого, жінку, у нас кажуть: справжній козак. Козак в уявленні українця – це звитяжний воїн, що не розлучається з шаблею, захисник Вітчизни, оборонець прав, віри, звичаїв та гідності кожного, хто живе під небом України.
    Унікальність нашої історії і нашого народу полягає в тому, що в козацтві виявився творчий і волелюбний дух наших предків. Багато хто з нас сьогодні має  козацькі прізвища. Через козацтво створювалася наша історія, і кожен з нас не тільки причетний, а й відповідальний за неї.
     Цікаво, що святкування Дня українського козацтва збігається зі святом Покрови Пресвятої Богородиці. З давніх-давен Богородиця є покровителькою українського козацтва й усіх українських збройних формувань. Запорожці мали на Січі церкву на честь Покрова Пресвятої Богородиці, з її іконою. Окрім того, споконвіку на свято Покрови Пресвятої Богородиці в Україні відбувалася Велика рада, яка обирала гетьмана та визначала, як козацтву жити далі.

     В бібліотеці  була проведена історична панорама: «Імена та символи козацтва».



    Бібліотекар ознайомила користувачів з періодом козаччини в історії України та  найвідомішими і видатними  діячами того часу: Б. Хмельницьким, І. Виговським, І. Мазепою, П. Орликом, С. Наливайка та ін. Мета заходу - виховання у дітей шанобливого ставлення до власної історії, почуття гордості за нашу державу.


     Панораму відкрили і провели екскурс в історію: « Імена та символи козацтва» учні 11 класу Бобровська В. та Зінченко Т. 


 За честь і гідність України,
За волю, правду і добро
Вони боролись щохвилини,
Їх кров лилася як вино!

Всіх ворогів вони долали,
Всі землі наші зберегли,
Завжди від лиха захищали
І гордо прапор наш несли!

Сини Твоєї Батьківщини,
В них сила духу непоборна!
Козацтво – слава України,
Це гордість наша всенародна!

   Ці слова прочитали учні 4 класу Буцьківська Яна і Михайленко Владислав.

      До тих хто відвідав історичну панораму «Імена та символи козацтва» через віки дійшов шелест козацьких знамен, брязкіт козацької зброї, стогін української землі від копит навальних ординців, бій як блискавка, як межа між життям і смертю, між минулим і майбутнім українського народу.

Хай же козацькому роду не буде переводу!


Немає коментарів:

Дописати коментар