пʼятницю, 5 квітня 2019 р.

Мудрість світу – книга!


    Хто ж з нас в дитинстві не любив занурюватися в світ книжок: розглядати барвисті картинки в них, читати казкові історії, не помічаючи нікого навколо і з передчуттям очікуючи їх закінчення? Дитячі книжки – це цілий світ для малюків, звідки вони черпають все найважливіше для розвитку досвіду, який їм обов’язково стане в нагоді в подальшому житті. Книги допомагають формувати характер, усвідомити грань між злом і добром, вигадкою і реальністю. Шкода, що дитячі книги були не завжди. Буквально два-три століття, тому їх не існувало, а діти були змушені гортати дорослу літературу.
   Все змінилося в 19 столітті, коли громадськість нарешті визнала, що діти повинні мати власні книги, організовані відповідно до дитячого сприйняття – цікаві, зрозумілі, розвиваючі. Так почався розквіт дитячої книги, яка, до речі, дуже сподобалася і дорослим – за живу доступну мову, бурхливу фантазію і гумор. Одним з найбільших казкарем всіх часів визнаний Ганс Християн Андерсен. 2 квітня у нього день народження. Спираючись на цю подію, Міжнародна рада з дитячої книги прийняла рішення про заснування Міжнародного дня дитячої книги саме 2 квітня. З 1956 р. Міжнародною радою з дитячої книги присуджується Золота медаль Ганса Християна Андерсена – вища міжнародна нагорода в сучасній літературі. Цією медаллю нагороджуються письменники, а з 1966 р. – художники, за внесок у дитячу літературу. В бібліотеці пройшов літературний експрес: «Чарівник дитячих мрій»( Г. Х. Андерсен).


   Бібліотекар  привітала присутніх зі святом Книги та Читання, зачитала «Молитву до книги» Миколи Старовойта, розповіла дітям, коли вперше почали відзначати Міжнародний день дитячої книги, про значення книги в житті людини.



   Безмежна сила книги. Без неї людина – сліпа. Книга відкриває перед людьми безмежний світ. Протягом усього життя ми звертаємося до книги, вона відкриває нам небачені обрії, допомагає зрозуміти історію народу, розкриває таємниці природи життя. Книга допомагає нам у навчанні і вихованні, збагачує знаннями, зміцнює волю. Книга – мудрий друг, який хоч не вміє говорити, проте розкаже нам геть про все. Нерідко книга прочитана нами в дитинстві, залишається в пам'яті на все життя.



Приємного всім читання!

Немає коментарів:

Дописати коментар