середу, 13 березня 2019 р.

Шевченкове безсмертя

 Тарас Григорович Шевченко - український поет, письменник, драматург,прозаїк,художник , громадський та політичний діяч. Тарас Шевченко - символ чесності,правди і безстрашності,великої любові до людини. Вся творчість великого Кобзаря зігріта гарячою любов'ю до Батьківщини. Його вірші стали народними піснями. В бібліотеці була розгорнута книжкова виставка-персоналія: «Шевченкове безсмертя».



   Біля книжкової виставки був проведений поетичний вернісаж: «Звучать Шевченкові слова».




   Здавалося б, про життя і творчість Тараса Григоровича ми вже все знаємо. Та все ж є цікаві факти з його біографії.
- Тарас Шевченко мав лише два класи освіти, яку здобув у церковно-приходській школі.
- Поет часто згадував випадок, коли малим  пішов шукати «залізні стовпи», що «підпирають» небо, і заблукав у полі. Чумаки, зустрівши хлопця, забрали його з собою і ввечері привезли до Кирилівки.
- Тараса викупили з кріпацтва за 2500 рублів. Задля цього художник Карл Брюллов написав портрет Василя Жуковського і продав його. Здобувши свободу, Тарас Григорович вступив до Академії мистецтв.
- Перше кохання Шевченка – його ровесниця Оксана Коваленко. Родичі закоханих були впевнені, що молоді одружаться. Але надії були марними – Тарас мусив поїхати до Вільна (нині – Вільнюс). Усе життя Шевченко згадував дівчину, яку колись кохав.
- Останнім коханням поета була дев’ятнадцятирічна Лукерія Полусмак, яка мешкала у Петербурзі. Просту дівчину Тарас зваблював дорогими подарунками, але вона не захотіла залишити столичного життя й переїхати в українське село. І лише у 1904 році вона приїхала до Канева і щодня приходила на могилу Шевченка.
- Тарас був модником, любив дорогий одяг і дуже легко витрачав на нього гроші.
- Улюбленим напоєм Тараса Шевченка був чай, улюбленою стравою – справжній український борщ, «затертий пшонцем і затовчений старим салом», вареники з сиром з грубого гречаного борошна і такі ж галушки.
- Коли Шевченка відправили у заслання до Оренбурга, йому заборонили займатися творчістю. Однак цю заборону він ігнорував. Саме в Оренбурзі Тарас Григорович написав більшість своїх повістей.
- За життя Тарас не писав тексти для пісень. Уже після смерті автора багато його творів покладені на музику відомими композиторами: Миколою Лисенком, Сергієм Рахманіновим, Модестом Мусоргським, Петром Чайковським. А вірші «Думи мої, думи мої», «Заповіт», «Реве та стогне Дніпр широкий» стали народними піснями.
- Український майстер Микола Сядристий створив найменшу в світі книгу «Кобзар» розміром трохи більше половини квадратного міліметра. Це майже в 19 разів менше від найменшої японської книги. Сторінки настільки тонкі, що перегортати їх можна лише кінчиком загостреної волосини. Зшито книгу павутинкою, а обкладинка зроблена з пелюстки безсмертника. 
- Перебуваючи в Кирило-Мефодіївському товаристві, Шевченко висував ідею автономного статусу України та інших слов’янських держав, і столицею такої багатонаціональної держави він бачив  Київ, а не Москву.

Немає коментарів:

Дописати коментар