пʼятницю, 8 травня 2015 р.

Червоні маки — символ пам’яті про полеглих на війні


  Як відомо з минулого року Україна вшановує пам’ять полеглих у Другій світовій війні під європейським та традиційним українським символом — квіткою маку.
  Червоні маки — символ пам’яті про тих, хто загинув під час Другої світової та гине на сході України у боротьбі за незалежність.
  Під гаслом «Пам'ятаємо. Перемагаємо» пройдуть День пам’яті та примирення і відзначення 70-річчя перемоги над нацизмом 8-9 травня.
  Друга світова війна торкнулася кожної української родини — і ця пам'ять залишиться з нами назавжди. Ми маємо для цієї пам'яті історичний український символ — образ  квітки маку, який завжди був пов'язаний із війною та військом. Бібліотека з її користувачами підтримуємо символ маку, як знак пам'яті про тих,  хто боронив і боронить нашу землю, хто віддав своє життя за наше майбутнє». 


  В бібліотеці був організований майстер-клас «Мак – квітка миру». Кожен учасник мав змогу виготовити власноруч свою квітку і закликали всіх  українців долучитися до акції пам'яті і 8-9 травня одягти квітку маку, тим самим віддати шану героям і пам’ять усім жертвам війни.


  В українській міфології мак — це символ сонця, пишної краси, волі, гордості, оберегу, а також крові та смерті. В останніх цих значеннях квітку часто згадують в українських народних піснях та думах, особливо козацької доби — вона нерідко символізує козака, що героїчно загинув, боронячи Україну. З народної творчості мак як символ, пов’язаний із війною та військом, перейшов у художню літературу. В Івана Франка: «Гей, Січ іде, красен мак цвіте! Кому прикре наше діло, Нам воно святе». Одна з героїнь роману Олеся Гончара «Прапороносці» гине в долині червоних маків. Червоний мак як символ пам’яті жертв війни вперше використано в Україні минулого року на заходах, приурочених до роковин завершення Другої світової війни. Дизайн українського червоного маку розробив харків’янин Сергій Мішакін. Графічне зображення — це своєрідна алюзія: з одного боку, воно уособлює квітку маку, з другого — кривавий слід від кулі. 

Немає коментарів:

Дописати коментар