пʼятницю, 29 травня 2015 р.

Слов’янська писемність – для всіх і для кожного


Слава вам, брати, слов’ян просвітителі,
Церкви Слов’янської святі батьки!
Слава вам, правда Христової учителі,
Слава вам, грамоти нашої творці!

Будьте ж слов’янству ланкою єднання,
Брати святі: Мефодій, Кирило!
Так осяє його дух примирення
Вашою молитвою перед Господом сил!

  Щорічно 24 травня у всіх словянських країнах урочисто прославляють святих Кирила і Мефодія – творців слов'янської писемності.
  Двадцятирічна просвітницька діяльність Кирила та Мефодія і їх учнів мала всеслов’янське значення: вони підняли освіту і спільну культуру слов’янських народів на високий щабель, заклавши тим самим основи церковнослов’янської писемності, фундамент усіх слов`янських літератур.
  Заслугу цих великих слов’янських просвітителів в історії культури важко переоцінити. Вони принесли до землі слов’ян світло писемності та знань.
  Кирило і Мефодій заклали основи слов’янської писемності і культури, їх відданість справі просвіти слов’ян - це приклад християнської моралі в дії.
  Вони показали і сучасникам, і прийдешнім поколінням, що лише невтомна просвітницька праця, освячена християнською любов’ю, дає щедрі плоди, які здатні служити людям тисячоліття.
  21 травня для більшого ознайомлення в бібліотеці була проведена година цікавих повідомлень «Словянська писемність – для всіх і для кожного».



  Під час проведення години цікавих повідомлень юні користувачі дізналися від учителя української мови та літератури школи-інтернату Світлани Вівчаренко про історію виникнення свята, пригадали прислів’я та приказки про мову. Діти поринули у світ мови, граючись та навчаючись  розвивали свою фантазію  виконуючи різні цікаві завдання.




  Ми хочемо, щоб нас поважали, а для цього, як писав Борис Грінченко, насамперед треба бути українцями «думкою, мовою, ділом».
  Усі ми повинні пам'ятати і дбати про те багатство, яке є у кожного з нас, його ми не завжди пам'ятаємо, не завжди цінуємо, але без нього не можемо жити. Тож збережімо духовний заповіт наших поетів любити свою землю, любити рідно слово, як зберегли нам наші батьки й діди рідну мову в страшні часи лихоліть. 

Немає коментарів:

Дописати коментар