вівторок, 3 березня 2015 р.

Літописець землі української


  Серед письменників України Володимир Малик займає особливе місце.  Його твори присв’ячені історичній тематиці, написані динамічно і цікаво чудовою літературною мовою, вони піднімають національний дух, пробуджують національну самосвідомість, гордість за наш народ, за його непросту, але героїчну історію, стверджують  позитивне світосприйняття.
  Адресовані до всіх вікових груп, але найперше – до молоді, вони викликають інтерес до книги, до нашої історії, до українського слова, до читання.
  Володимир Кирилович Малик писав: «Історія – це застигле, давно відшуміле життя.  Багатьом воно здається мертвим. А для мене – ні. Бо я знаю історію, і вона для мене,  мов жива. Я чую далекий тупіт кінських копит орд Батия, що йдуть на Київ. Уловлюють гіркий запах татарських вогнищ на стоянках, бачу тисячі худих, темних, жилавих батирів зі шкіряними хурджунами – мішками для здобичі, які треба наповнити добром киян. Але спершу тих киян треба перемогти, полонити або вбити, і тільки тоді все добро їхнє стане твоїм. Перш ніж стати письменником, я прочитав тисячі книжок – і не тільки про індійців чи шпигунів, а й наукових – і збагатив свою пам'ять знаннями про історію власного народу та історію людства. Тому історію я порівнюю з океаном. Незнаюча людина скаже – це безконечна водна пустеля. А для мене – це колиска життя. Справді, минуле – мертве. Але людина  має пам'ять, розум, науку і має можливість проникнути далеко в глибини історії. А історичний письменник силою знань та уяви «оживляє» це мертве минуле, наближає до нас, робить читача свідком, очевидцем давно відшумілого минулого. Хіба це не цікаво? Хіба не варто прожити майже вісімдесят років, щоб у тиші свого маленького кабінету відкрити сотням чи тисячам читачів буйні пориви вітрів історії?» Щоб про все це дізнатися у бібліотеці була проведена літературно-краєзнавча хвилинка: «Літописець землі української», де був викладений матеріал про відомого українського письменника, талановитого майстра історичного роману Володимира Малика (1921-1998), який своє плідне творче життя провів у місті Лубнах на Полтавщині.
       

   
  У нинішній непростий час, коли саме існування української мови, та й України як держави, залишається під питанням, твори Володимира Малика, їх дух, їх героїка конче потрібні людям, які прагнуть бути народом, а не населенням.

Немає коментарів:

Дописати коментар