суботу, 14 березня 2015 р.

Творець вічного символу


  З метою належного відзначення у 2015 році 200-річчя від дня народження автора музики Державного Гімну України Михайла Вербицького та у зв'язку з 150-ю річницею першого публічного виконання національного гімну "Ще не вмерла України і слава, і воля..." був виданий УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ № 6/2015 Про відзначення 200-річчя від дня народження Михайла Вербицького та 150-ї річниці першого публічного виконання національного гімну.
  «Ще не вмерла України і Слава, і Воля…» - із перших  акордів Державний Гімн України впізнаваний сьогодні в усіх куточках цивілізованого світу.  Вже рік він позначений не тільки історичним подвигом боротьби нашого народу за свою національну й державну незалежність, а й героїзмом сучасних звитяжців, які захищають Україну від російсько-терористичних військ, виконують титанічну волонтерську роботу, згуртовують свідомих співвітчизників у єдиному прагненні відстояти майбутнє нашої країни.
  Нині гімн України можна почути вже не лише в сесійній залі Верховної Ради чи,  скажімо, на офіційних урочистостях. У нашому сьогоденні «Ще не вмерла…» часто лунає і в салонах авто, і замість ринг тонів у мобільних телефонах, і на весіллях , і просто з вікон квартир пересічних громадян.
  Тож 4 березня, гордо підносячи голову і прикладаючи праву руку до серця та з якимось, сказати б, новим відчуттям вслухаючись до болю рідні звуки, вшановуємо 200 – річчя з дня народження творця безсмертної музики, що уособлює дух української нації, - Михайла Вербицького  українського композитора, хорового диригента, священника УГКЦ, громадського діяча.
  10 березня минає 150 років від час першого публічного виконання величного патріотичного твору на вірші Павла Чубинського та музику Михайла Вербицького. Вважається, що це відбулося у Перемишлі, під час першого на західно-українських землях шевченківського концерту. 
  Першим, хто звернувся до поезії Кобзаря, був Михайло Вербицький. Написаний ним на слова Тараса Григоровича «Заповіт» і виконаний у 1868 році у Львові на концерті, присвяченому сьомій річниці смерті поета, твір посів почесне місце в репертуарі хорових колективів учнівської молоді. Що вже казати про музику, яка, здається, стала втіленням українського національного духу і сили та перетворилась на вічний символ…
  Вшануймо автора безсмертної музики, що стала Гімном України, Михайла Вербицького, якому виповнилося 200 років із дня народження. В бібліотеці була проведена хвилина цікавих повідомлень: «Творець вічного символу».



Немає коментарів:

Дописати коментар