вівторок, 23 вересня 2014 р.

Безсмертний полтавець
( До 245-річчя від дня народження І.П.Котляревського)


Будеш, батьку, панувати,
Поки живуть люди,
Поки сонце з неба сяє,
Тебе не забудуть!
            Тарас Шевченко
  Це саме він, наш земляк, поет, драматург і громадський діяч Іван Петрович Котляревський, зібрав сьогодні в бібліотеці наших користувачів біля книжкової виставки – вікторини: «Котляревський І.П. – зачинатель нової української літератури» на своє 245-річчя.


     І.П.Котляревський народився в Полтаві, звідси ішов у світи і завжди сюди повертався, для полтавців і всіх українців був співгромадянином, моральним авторитетом, взірцем добротворення і служіння людям…
  І вони невіддільні одне від одного – Полтавщина і її геній і це сьогодні  підтвердила вікторина по творчості нашого безсмертного земляка.


   Автор сонячно - іскристої «Енеїди» і пісенної «Наталки Полтавки» своїм громадським подвигом спрямував українську літературу на нові шляхи – шляхи становлення і розвитку народного, глибоко національного мистецтва. Заслуга Котляревського полягає передусім у тому, що він сміливо підхопив цю історичну тенденцію і народне слово увів у літературу живої мови.
  Як гордо й велично сьогодні в розвихреній Україні звучать слова Котляревського: «Де згода в сімействі, де мир і тишина, щасливії там люди, блаженна сторона». Наспіє мир, засумняться українські яснії зорі, вишневі садки, білі хати, а мир хрещений український відтепер і завжди буде величне і твердо говорити: «Слава Україні!».
-  Героям слава! – дружно відповіли присутні.


Немає коментарів:

Дописати коментар