середу, 26 лютого 2014 р.

Як книга прийшла до людей

   24. 02 - 440 років тому  вийшла  у світ перша друкована книга "Апостол" у Львові.
     Книга – це велике диво, створене людиною. Ще не вміючи читати, ми розглядали малюнки до казок, слухали цікаві історії, які читали нам рідні. Книга супроводжує нас по життю. А чи замислювалися над тим, якою ж була та перша книга? Щоб дати відповідь на поставлене запитання, в нашій бібліотеці була проведена інформхвилинка: «Першій друкованій в Україні книзі «Апостол» - 440 років».
   1574 року у Львові побачив світ «Апостол» Івана Федорова. У цьому «богоспасенному місті» першодрукар опинився після того, як його вигнало з Москви реакційне духівництво. У Львові за фінансової допомоги небагатих громадян, але переважно власним коштом, Федоров створив першу українську книгу. Її особливості – великий формат, високий рівень оформлення та поліграфічного виконання. Підготовка до друку тривала рік. Як на той час, «Апостол» вийшов доволі великим накладом: близько 1200 примірників. Нині відомо про близько 120 книг, які зберігаються в найсолідніших книжкових зібраннях світу. Національна бібліотека України імені В.І. Вернадського володіє п’ятьма примірниками: чотири зберігає відділ стародруків та рідкісних видань, один – відділ бібліотечних зібрань та історичних колекцій.
   Літургійний текст книги 1574 року з невеликими відмінностями повторює текст московського Апостола, що вийшов завдяки старанням Івана Федорова та Петра Мстиславця в 1564 р. Складається львівський «Апостол» із 278 аркушів. Розмір набірної шпальти 28 х 18 см. При друкуванні було використано той самий шрифт, що й в одноіменному московському виданні. Графіку шрифту розроблено на основі півуставу кириличних рукописних книг ХV – першої половини ХVI ст. На кількох аркушах є примітки іншим шрифтом – дрібним напівкурсивом, який вважається прототипом майбутнього острозького шрифту. Надруковано книгу на папері місцевого і польського виробництва. 


Немає коментарів:

Дописати коментар