вівторок, 19 листопада 2013 р.

«Добру відкриваємо серце»

(До Міжнародного дня толерантності)


      Метою проведення зустрічі-дискусії: «Добру відкриваємо серце» з учнями 9 класу Варварівської ЗОШ стало поняття «толерантність». Показати певні рівні толерантної поведінки людини, розвивати адекватну самооцінку, вміння аналізувати, приймати рішення, вчитися конструктивно виходити з конфліктних ситуацій, бути лояльними та терпимими до думок та вчинків інших людей.
    Бібліотекар розповіла про основні принципи Декларації толерантності, яка була прийнята на Генеральній Конференції ЮНЕСКО 16 листопада 1995 року. Відтоді цей день визначаємо як Міжнародний  день толерантності.
У перекладі на українську мову це - терпимість. Терпимість до чогось своєрідного, істотно інакшого - чиєїсь думки, позиції, переконань. Це досить містке та глибоке поняття. Воно торкається і міжнародних відносин, і діалогу культур, і міжетнічних та міжконфесійних взаємин, і культури світу.
 Головне що ми повинні з вами зрозуміти, що толерантність – не поступливість чи примха. Можна бути байдужим до всього, не реагувати на чужі проблеми але толерантність вище цього, це активна позиція, викликана визнанням прав і свобод людства.
       В бібліотеці був організований перегляд літератури: «Толерантність врятує світ».



        Користувачі бібліотеки стали учасниками ситуативної гри, де ведуча розповіла про різні життєві ситуації. Після цього всі разом  «виростили» символічну «квітку толерантності».




          Всі присутні на заході зрозуміли, що бути толерантним і  просто і складно водночас, що це нібито просто слово із 13 літер, а вмістилося у ньому так багато.
Ось яку «дієту» для тих, хто хоче стати толерантним, розробили психологи:
понеділок: розмовляючи з людьми, дивитись їм в очі, привітатися з усіма;
вівторок: намагатися не нав'язувати нікому свою волю;
середа: зробити для когось добру справу так, щоб він не здогадувався, що добро йде від вас;
четвер:не виявляти до іншого такого відношення, яке ви не хочете відчути до себе;
п'ятниця: намагатися добре виглядати, говорити з усіма тихим голосом;    
субота:записати 5 позитивних якостей, що характеризують вас і вашого друга;
неділя: знайдіть 3 привода, щоб сказати «спасибі» вашим близьким.
 Учасники зустрічі-дискусії та всі користувачі бібліотеки  в цей день  грали в гру «Коло компліментів» передаючи  один одному сердечка, говорячи  компліменти, побажання чи слова подяки.




Немає коментарів:

Дописати коментар