середу, 7 жовтня 2020 р.

Відлуння партизанської слави

 

     День партизанської слави особливий, як для добровільних захисників Батьківщини, які внесли вагомий вклад в Перемогу у Другій Світовій війні, так і для всього українського народу. Масовість участі українського народу у війні з нацистськими загарбниками та сила опору в роки Другої Світової війни в Україні були одними з основних факторів безумовної і остаточної перемоги над окупантами. Одним із потужних центрів всенародної боротьби в тилу ворога була окупована, але не скорена Україна. На захопленій українській землі ворог встановив жорсткий окупаційний режим, який супроводжувався масовим терором, насильством і пограбуванням мирного населення. За роки окупації майже 4,5 млн. населення України стали жертвами розбою, більше 2 млн. гітлерівці відправили на каторжні роботи до Німеччини.
Боротьба на тимчасово окупованих територіях України набрала форми партизанської війни, стала однією з активних форм участі найширших народних мас у розгромі ворога. Збройну боротьбу з ворогом і його посібниками вели 46 партизанських з’єднань і 1993 партизанські загони, бригади і розвідувально-диверсійні групи чисельністю понад 518 тисяч партизанів. Крім цього, в інших формах боротьби з ворогом брало участь майже 1 мільйон 400 тисяч громадян України.
    Нинішнє молоде покоління мало знає про визволення нашої рідної землі від нацистських загарбників. Для більшості юних історія Другої світової війни – це пам’ятники та меморіали на численних братських могилах. Однак ще живі учасники бойових дій. Їх, на жаль, залишилось небагато, але вони ще тут, ще серед нас. З почуттям подяки й любові віддаємо данину поваги колишнім підпільникам і партизанам, захисникам і визволителям рідної землі.
      В бібліотеці була організована викладка літератури: «Відлуння партизанської слави».

Немає коментарів:

Дописати коментар