пʼятницю, 26 червня 2020 р.

Квітуча казка варварівських садиб



Я хочу, щоб яскравим цвітом
Квіти чарували вас,
Щоб так було не тільки літом,
А взимку і в негоди час.
Я хочу, щоб красу уміли
Сприйняти люди серцем всі,
Щоб цінували й розуміли,
І поклонялися красі.
Варварівка – село, де ясні зорі вечорові, і вишень білосніжний цвіт, і на світанні – запахи медові… Біля кожної хати – чорнобривці і мальви обабіч вікна. Тут любисток росте, і троянди, і м’ята – обереги нашої духовної спадщини. Наше село завжди славилось своєю незрівнянною красою, а ще працьовитими людьми. У селі тече час розмірено і ніби спокійно, проте кожна хвилина у господаря розписана на тиждень вперед.
Народ український у душі своїй великий художник. Краса українського села… Біля кожної хати - квіти. Квітникарство у нас здавна в пошані. З декоративних дерев поширені були бузок і жасмин. Окрасою багатьох садиб улітку були соняшники, чорнобривці, мальви, жоржини, калина, любисток, барвінок, м'ята. Знаючи своїх користувачів, жителів нашої громади у мене, як бібліотекаря виникла ідея – розповісти про кращі квітники господинь і господарів Варварівки.
Шепчуть ніжно квіти пелюстками
Квіти, як усмішка привітна,
Як дотик сонечка, як казка,
Червона, жовта чи блакитна.
І в кожній з них тепло і ласка,
Любов і ніжність струменіє,
Чарівність, неповторне диво.
І кожна квітка серце гріє,
Щоб на землі жилось щасливо.
Неповторне диво — квіти! Вони цвітуть для щастя, для радості і для добра, приносять у світ красу, ніжність, мовою квітів можна висловити свої почуття. В бібліотеці була організована книжкова виставка-колаж: «Квіти нам дарують натхнення».
Помешкання добрих і щиросердних людей завжди видно здалеку. Там буяють зеленим листям і яскравим квітом рослини. Вони можуть радувати наш зір на подвір’ї. Малесенькі незабудки і витончені троянди однаково привабливі. Щедро нам дарують свій аромат біленькі скромні квіти жасмину і розкішні півонії. Кожна квітка — це окраса нашого життя. Подвір’я варварівських квітникарів можна відшукати за запахом квітів. У вічі впадають розкішні півонії з величезними квітами, на одному суцвітті по декілька. Це вони манять таким солодким медовим запахом. А ще їх подвір’я заполонив запах різнокольорових ірисів.
Той, хто любить квіти, піклується про них, знає, що у рослин також є душа. Вони дуже чутливі і вміють віддано любити людину, яка не шкодує праці і часу, щоб за ними доглядати. Такими є наші  односельчани, користувачі бібліотеки –Тетяна Шкаруба, Тетяна Кондратовець, Лідія Алейкіна, Ірина Ляшук, Валентина Хименко, Світлана Литвиненко, Світлана Озарова, Тетяна Коваленко, Людмила Іванова, Людмила Фисун і багато інших.
Квіти дарують нам не тільки свою красу. Вони — частинка всієї живої зеленої природи, завдяки якій ми маємо змогу дихати чистим повітрям. Адже рослинність, яка прикрашає нашу Землю, часто називають легенями планети.
Квіти, квіти, квіти. Просто райський куточок! А чому просто – адже за легендою квіти, це і є куточок раю. Є де зібратися всією родиною, відпочити, почитати книги. Квіти дарують натхнення. Квіти прикрашають світ. Чарівні і тендітні, вони немов створені природою дарувати радість. Аромат-то душа рослини. Квіти господині милують око неповторними формами та розмаїттям кольорів. І потребують любові, турботи, уміння. У кожної жінки своє королівство.
     Не дайте землі зарости бур’яном, засадіть город, розбийте клумбу. Складно? Вставайте раненько, і беріться до праці. Не чекайте , доки за вас хтось щось зробить. Робіть це самі, і побачите: усе буде змінюватися до кращого. Насіння і саджанці квітів господині  замовляють  через інтернет. Заходять до бібліотеки, почитати нову періодику: «Дім.Сад.Город», «Огородник», «Цветок»,  де можна знайти багато цікавого матеріалу.
Для них квіти і сад - це і відпочинок, і захоплення, і робота. Недарма в народі говорять, що ті, хто захоплюється квітами - богоугодні люди. Правдива істина, бо створюючи красу, людина надихається на добрі справи. Найкращі клумби ростуть у дуже добрих людей.
В саду чудовім неньки – України З роси, води, любові виростайте, З дзвінких джерел наснаги набирайте, Що їх дала вам Варварівська земля. І як у казці, лелеками злиньте, Високо в небо, щоб із відтіля, Побачить світ, в мережеві доріг Знайти свою. Та рідний сад, поріг У високості ви не забувайте, Бо тут найвище небо, ваш квітник.
Здоров'я, щастя та добра,
Наснаги, успіхів, тепла.
І повсякденно, повсякчас.
Хай буде все у вас гаразд!


Немає коментарів:

Дописати коментар