суботу, 14 жовтня 2017 р.

Україна – земля героїчного народу


  День українського козацтва, День захисника України, свято Покрови Пресвятої Богородиці – ці свята стали одними із найдорожчих для нашого народу, загартованого в боях за свою незалежність і свободу. Щиро вітаємо з цими святами усіх, хто захищає Україну на фронті, і всіх, хто зміцнює державу в тилу. Ще кілька років тому Україна не мала сильного війська. Сьогодні ж наші захисники здатні вирішувати завдання, з якими не стикалися найсильніші армії світу. Вони мають найбільшу довіру суспільства, яке їх підтримує і на них сподівається.
  День захисника України, День українського козацтва єднає всю країну. Весь наш великий народ, що проніс свою гідність крізь віки випробувань і вистояв, переміг. Нехай Покров Пресвятої Богородиці завжди захищає Україну, її військо, її свободу, весь Український народ!
  В фойє будинку культури було проведено свято: «Україна – земля героїчного народу». Відкрила свято директор Варварівського народного історичного музею Віра Бегмат такими словами: «Кожен в Україні чув про козаків. Про них написано багато наукових книжок і художніх творів, знято фільмів. Про козацький рід і його ватажків говориться в урочистій пісні нашої держави – гімні України. Козаків можна побачити на парадах українського війська, їх зображення є на українських грошах та поштових марках. А про малого хлопця і дорослого парубка, що вміє відстояти свою честь і захистить слабшого, старого, жінку, у нас кажуть: справжній козак. Козак в уявленні українця – це звитяжний воїн, що не розлучається з шаблею, захисник Вітчизни, оборонець прав, віри, звичаїв та гідності кожного, хто живе під небом України.

  Унікальність нашої історії і нашого народу полягає в тому, що в козацтві виявився творчий і волелюбний дух наших предків. Багато хто з нас сьогодні має козацькі прізвища. Через козацтво створювалася наша історія, і кожен з нас не тільки причетний, а й відповідальний за неї. З давніх-давен Богородиця є покровителькою українського козацтва й усіх українських збройних формувань. Запорожці мали на Січі церкву на честь Покрова Пресвятої Богородиці, з її іконою. Окрім того, споконвіку на свято Покрови Пресвятої Богородиці в Україні відбувалася Велика рада, яка обирала гетьмана та визначала, як козацтву жити далі.
  Музичний супровід свята забезпечили працівники будинку культури. Художній керівник Юрій Валах виконав пісню: «Козацькому роду», а юні козаки вправно підтанцьовували. На святі була проведена історична панорама: «Імена та символи козацтва».
  Бібліотекар ознайомила користувачів з періодом козаччини в історії України та найвідомішими і видатними діячами того часу: Б. Хмельницьким, І. Виговським, І. Мазепою, П. Орликом, С. Наливайка та ін. Мета заходу - виховання у дітей шанобливого ставлення до власної історії, почуття гордості за нашу державу.
За честь і гідність України,
За волю, правду і добро
Вони боролись щохвилини,
Їх кров лилася як вино!
Всіх ворогів вони долали,
Всі землі наші зберегли,
Завжди від лиха захищали
І гордо прапор наш несли!
Сини Твоєї Батьківщини,
В них сила духу непоборна!
Козацтво – слава України,
Це гордість наша всенародна!
  Була організована книжкова виставка: «Шляхами українського козацтва».
  До тих хто переглянув книжкову виставку, через віки дійшов шелест козацьких знамен, брязкіт козацької зброї, стогін української землі від копит навальних ординців, бій як блискавка, як межа між життям і смертю, між минулим і майбутнім українського народу. В бібліотеці діти взяли книги з книжкової виставки. По закінченні свята були проведені ігри і конкурси. Діти отримали цікаву інформацію, заряд енергії, позитивні емоції.

Хай же козацькому роду не буде переводу!














Немає коментарів:

Дописати коментар