середу, 21 червня 2017 р.

Трійця – наш мудрий цілитель


Ой, земле, радістю умийся –
Прийшла до нас Зелена Трійця!
Нехай Господь нам душу гріє,
А поле житом зеленіє!
   Коли природа, сягнувши в червні зеніту квітування, ніби стверджує, що життя вічне і кожне серце в унісон з природою переймається цією вірою, до нас приходить свято Святої Трійці. Його відзначають у 7-му неділю після Воскресіння Христового і святкують три дні.
 Свою назву свято отримало на честь сходження Святого Духа у вигляді священного вогню на апостолів, які молилися. Їм було надано можливість розуміти різні мови для того, щоб переповідати усім народам учення Божого Сина. Таким чином, це свято нагадує про св.Трійцю, три відомі прояви, лики  Всевишнього - у вигляді Бога-Отця, у вигляді Бога-Сина і у вигляді Бога-Святого Духа.
  В суботу, напередодні свята, люди прикрашали свої житла гілками клена, липи, ясена, берези. Несли до своїх домівок усі пахощі рідної землі - духмяні пучечки чебрецю, м'яти, любистку, полину, васильків, чорнобривців і бузинового квіту... А підлогу будинку і подвір’я застеляли лепехою.
  Тож, напередодні свята Святої Трійці для відвідувачів нашої бібліотеки  було організовано книжково-ілюстративну виставку «Трійця – наш мудрий цілитель».


  На виставці представлені різні літературні жанри, що знайомлять читачів з історією і традиціями святкувань Трійці.
  Особливу увагу привернули: звичаї та обряди святкування у різних регіонах країни, їх витоки, символіка, повір'я, атрибутика. Представлена література є цікавою для всіх користувачів бібліотеки.
  Приємно, що й нині ми пам’ятаємо, цікавимось і зберігаємо традиції свого народу. Тож, нехай святкування Трійці цього року стане для вашої родини особливим. Нехай в ці дні у кожному домі буде зелено та затишно, а в кожній душі – радісно й сонячно! Здоров'я міцного, теплого літечка і щедрого врожаю! Щасливих зелених свят!
Зелені свята наступають,
Дівчата м`яту вже збирають,
Берізки наче наречені,
І липоньки вже теж зелені,
Квітчаймо, друзі, всі оселі,
зробімо ці свята веселі!...
Зелена неділя у батьковій хаті,
І повно рай-цвіту, і ласки з теплом.
Які ми з правіку любов’ю багаті.
Зелена неділя у нас за столом.
Церковні подзвони і поля освята.
З любистку-барвінку горять три свічі.
І хата свята, і освячена м’ята ,
І стіл, і на ньому пухкі калачі.
Сидять довкола і діти і внуки,
А з ними козацькі й чумацькі пісні...
В зелену неділю, неначе в Соборах,-
Довкола любові Вкраїнська рідня!

Немає коментарів:

Дописати коментар