четвер, 16 липня 2015 р.

Ловися рибка – велика й маленька


  У другу неділю липня відзначають День рибалки. Свято почали відзначати з 1985 року. Взагалі цей день встановлений рішенням Міжнародної конференції з регулювання і розвитку рибальства, що відбулася в липні 1984 році у Римі. Втім рибальство має досить давню історію. У древніх єгиптян воно було не лише засобом добування їжі, а й розвагою, до якої вдалися можновладці. Єгиптяни винайшли риболовецькі сіті й сачки. Древні римляни поважали вилов риби як заняття, що сприяє розвитку далекоглядності  й здатності роботи спостереження. У середньовіччі у Франції заняття риболовлею регламентується декількома суворими королівськими указами. Ловити рибу дозволяється лише організованим  риболовецьким цехам, а також священикам і аристократам. Тим самим рибалка перетворюється на заняття  для обраних.
 …Рибалки бувають різними. Наполегливі постійно підгодовують рибу, міняють місця. Терплячі сидітимуть цілий день, навіть якщо не клює. Хтось приходить за рибою, а хтось на «рибалку», тобто отримує задоволення від самого процесу риболовлі. Кажуть, що це найдемократичніше у світі заняття. Адже на березі вмить порозуміються й іменитий професор, і простий робітник.
  Рибальство вважається питомо чоловічою розвагою. Однак це не тільки розвага – існує також спортивне рибальство (ловля риби спортивними снастями) та рибальство промислове.  Риболовля в Україні – важлива галузь народного господарства, адже риба смачна і корисна їжа, яка має бути на столі кожної людини.
  Тож гарного улову всім! Нехай клює і ловиться велика та маленька!..  
А в бібліотеці кожен може переглянути перегляд літератури «Ловися рибка – велика й маленька»


Немає коментарів:

Дописати коментар