середу, 17 грудня 2014 р.

Духовний ангел України


Давно минули ті часи,
Коли ходив Сковорода
Землею, повної краси,
Як панувала в ній біда

   «Він жив, як і вчив, і вчив, як жив». Ідеться про органічне поєднання сковородівського вчення про щастя людини з глобальною вимогою сучасності – гармонійним розвитком суспільства.
   Григорій Сковорода є інтелектуальним духовним ангелом України, тому ми прагнемо, щоб у світлі його ідей і настанов формувалося молоде покоління українців. Саме в час, коли Україна отримала свою державність треба, щоб свобода звершилась і на рівні людини – цьому вчив нас Григорій Сковорода. Про це користувачі бібліотеки дізналися переглянувши перегляд літератури: «Духовний ангел України».
  

 «Поет, філософ, просвітитель» під такою назвою була проведена літературна хроніка - вшанування пам'яті Григорія Савовича Сковороди, популяризація його творчої спадщини, високого прикладу особистого життя і громадської позиції.


   Понад 250 років тому мандрівний філософ пояснював своїм учням, що зміст людського існування у самопізнанні, а царство людини знаходиться всередині неї і «Щоб пізнати Бога, треба пізнати самого себе». Сковорода хотів зробити світ кращим. Адже основою щасливого життя є сродний труд, тобто праця людини повинна приносити внутрішнє задоволення, бо обирати треба таку справу в житті, яка відповідала б природним нахилам людини.
   Григорій Савович Сковорода найбільший український філософ усіх часів, і цей факт не може бути оскаржений невблаганним часом.
  Незважаючи на віддаль віків, він промовляє до своїх нащадків, як наш сучасник, засуджуючи відживше, вітаючи нове, стверджуючи хвалу трудовому натхненню як джерелу радості та щастя. Його життя, творчість, філософські ідеї є цікавими та актуальними. Літературна хроніка користувачів запросила «у мандри в пошуках істини».
  Завідуюча Варварівським народним історичним музеєм Віра Бегмат у літературній хроніці виступила з бесідою «Навічно в бронзі і граніті». Вона особисто з екскурсією побувала на могилі видатного українського філософа Григорія Сковороди.

Немає коментарів:

Дописати коментар