вівторок, 16 грудня 2014 р.

Микола П’ятенко – самобутній майстер, вправний у різних видах і жанрах народного мистецтва

 (Творча виставка робіт художника у районному історико-краєзнавчому музеї із циклу: «Вони від Карлівських джерел»)



  «Є люди, про яких погано не кажуть, бо вони вміють жити скромно, красиво і праведно, чим відштовхують зло і людську заздрість» - так розпочала свій виступ завідуюча Карлівським історико-краєзнавчим музеєм Ірина Федорченко на творчій виставці художника з села Варварівки Миколи П’ятенка.
 Бібліотека не раз вже знайомила з роботами Миколи Павловича, а сьогодні ознайомимо наших користувачів із роботами митця представленими на виставці.

Барельєфне зображення Кобзаря в гіпсі


  Виблискували скульптури улюблених поетів – Лесі Українки й Пушкіна, Шевченка і Гоголя

  


 

    
  Увагу присутніх привернули картини з пейзажами села, далі картина, де М.В.Гоголь у своїй нескінченій дорозі на трійці коней.


 Далі на виставці були розміщені макети чумацької мажі, що запряжені волами з постаттю типового українця-чумака, і віз з парою буйногривих коней з упряжжю.


  До слова був запрошений сільський голова Олександр Родик, який познайомив присутніх з автором представлених робіт, побажав своєму землякові Миколі Павловичу творчих успіхів, натхнення і міцного здоров’я.  А ще розповів історію однієї картини. З маленької фотографії педагогічного колективу, який він тоді очолював (на прохання випускників школи зробив художник чималеньке привабливе полотно).


   
 Віра Бегмат, директор Варварівського народного історичного музею, якій довелося працювати разом з Миколою П’ятенком в дитячому будинку, в сільській раді представила зібрані матеріали – газети, з дописами Миколи Павловича, які доповнювали з любов’ю виконані портрети односельців.


       
 Начальник відділу культури і туризму Карлівської райдержадміністрації Т.В.Обифіст вручила грамоту самодіяльному художнику М.П’ятенко за активну творчу діяльність, високу художню майстерність та вміння донести до кожної людської душі глибоке розуміння краси.
 Директор Карлівської ЦБС З.Н.Бондаренко відзначила Миколу Павловича як активного користувача Варварівської сільської бібліотеки, а як землячка,  прочитала такі рядки:
Як творите ви чисто і красиво
Цей ліс і степ, де води, як межа
І оживе з-під пензля тихе диво
Варварівськая рідная земля.
Краса й любов – всього першопричинна
Не буде вашим творам забуття,
І хочеться,  щоб молодь - дивилася на світ, вашими очима,
Щоб пізнавать високий смисл життя
  

    
  Щиро винуватця торжества вітали колеги – художники району


 Учасники художньої самодіяльності районного будинку культури подарували митцеві пісенний  вернісаж.


   Всі присутні після закінчення презентації мали чудовий настрій, а виставка продовжується…  

Немає коментарів:

Дописати коментар