суботу, 23 серпня 2014 р.

Провідник правди

Пантелеймон Куліш  (1819 - 1897)

                                         Святе слово - рідна мати;
                                                 Єсть іще святиня вища,
                                                 Богові мийліша-
                                                  Рідная Вкраїна
                                                                      П.Куліш
 До 195-річчя від дня народження П.О. Куліша у нашій бібліотеці оформлено тематичну поличку «Великий знавець народної мови», де користувачі мають можливість ознайомитись з матеріалами про життєвий і творчий шлях українського письменника, поета, драматурга, фольклориста. Огляд виставки супроводжується ще й розповіддю бібліотекаря про багату художню спадщину П. Куліша, зокрема його оригінальні поетичні твори. А ще користувачі декламують деякі поезії автора вголос. Користувачем бібліотеки, студенткою Полтавського національного педагогічного університету ім. В.Г. Короленка С.Рубан була прочитана літературна хроніка: «Провідник правди».

П.Куліш є автором поетичних збірок «Досвітки», «Хуторна поезія», «Дзвін», роману «Чорна рада», оповідань «Орися», «Дівоче серце», «Гордовита пара», драматичних творів «Байда, князь Вишневецький», «Петро Сагайдачний», «Цар Наливай»; перекладів та переспівів творів європейської літератури, наукових та публіцистичних праць.


            
      Починаючи з 1856р., коли було одержано дозвіл друкуватися, Куліш активно працював, особливо як прозаїк (переробив і опублікував «Чорну раду»), як збирач і видавець фольклорно-етнографічних матеріалів (у 1856 — 1857 рр. видано два томи «Записок о Южной Руси»), багато зробив у справі відродження української журналістики (підготовка і видання альманаху «Хата», журналу «Основа»). На творах письменника цієї доби і напрямкові «Основи», до редакції якої він входив, уже позначилася зміна поглядів Куліша.   
  Тож приходьте у бібліотеку, книги українського письменника, перекладача  та фольклориста ви знайдете на тематичній поличці «Великий знавець народної мови».



Немає коментарів:

Дописати коментар