середу, 5 серпня 2020 р.

Грані таланту Володимира Винниченка

Чудний наш народ – і сильний, і сумний...

Мав героїв – і ніхто їх не знав...

Усе життя любив волю – і все життя жив рабом...

Утворив багатство пісні – і сам її не знає...

В. Винниченко

 «Поки робиш якусь роботу, вір у себе як у генія. Коли скінчив, стався до неї, як до витвору твого ворога, не прощаючи ні одної помилки, ні найменшого недогляду.» В.Винниченко

Українці, як і всі народи світу, мають свою елітарну класичну літературу, представники якої вписали свої імена у світовий мистецький контекст. Тарас Шевченко, Іван Франко, Леся Українка. Володимир Винниченко – один з найпопулярніших українських письменників свого часу. Його твори перекладено чеською, німецькою, польською, італійською та іншими мовами. Він – перший вітчизняний драматург ХХ століття, п’єси якого поставлено в театрах Західної Європи. Письменник залишив значний творчий доробок, що становить понад 100 оповідань, п’єс, сценаріїв, статей, романів… 26 липня громадськість України відзначатиме 140-річчя від дня народження українського прозаїка, драматурга, політика, громадського діяча, художника Володимира Кириловича Винниченка.

 Володимир Винниченко – перший письменник новітньої української прози, перший революціонер, перший прем’єр-міністр України. У часи революційних подій був автором майже всіх декларацій і законодавчих актів УНР. Саме він проголосив І Універсал та Декларацію Генерального секретаріату у 1917 році. На початку 20-х рр. емігрував до Європи, де продовжував займатися літературною та громадською діяльністю.

Літературна спадщина Володимира Винниченка − золотий фонд України. Він − автор першого українського фантастичного роману «Сонячна машина». Також його перу належать багато оповідань, драматичних та публіцистичних творів. Один з небагатьох, хто в надзвичайно складній суспільній ситуації мав власну позицію, своє бачення політичних перспектив, орієнтирів та засобів досягнення головної мети – здобуття державності українського народу.

З цієї нагоди Варварівська СБФ Карлівської ЦБС підготувала ювілейну книжкову виставку «Грані таланту Володимира Винниченка».



      В. Винниченко – це гордість України. Є премія ім. В. Винниченка. Міжнародна премія імені Володимира Винниченка — премія, заснована у 1990 році Українським фондом культури (УФК), яким опікувався поет-академік Борис Олійник — голова правління УФК у 1987—2017 роках. Присуджується за особливі досягнення в літературі, мистецтві та благодійницькій діяльності.

Немає коментарів:

Дописати коментар