суботу, 4 липня 2020 р.

Чари Купальської ночі



Накрапала на Купала
З неба янгольська роса…
Івана Купала – це найколоритніше та найцікавіше свято. Свято Купайла відбувалось в період, коли сонце піднімалось найвище над землею, давало найбільше тепла й світла, виявляло свою чудодійну силу для рослинного і тваринного світу. Вся рослинність нестримно росла, розцвітала, множилась.
Коли вечоріло, дівчата з хлопцями йшли до лісу. Дівчата співали пісень і несли гільце вишні, яблуні чи клена. Прийшовши в ліс, встановлювали гільце в землю і оздоблювали його польовими квітами, цукерками, печивом. На вершечок вішали віночок із барвінку. Хлопці збирали хмиз і четверо парубків одночасно підпалювали багаття з чотирьох боків. Молодь біля купальського вогнища грала в різні ігри і забави, співаючи купальських пісень.
Купальська ніч – чарівна ніч. Саме на це свято шукають цвіт папороті, щоб стати всесильним відуном, розуміти мову тварин, знаходити жадані скарби. У цю ніч ходить щастя по землі, а разом із ним – і темні лихі сили. У ніч під Купала господарі й господині в селі не спали, бо лихі сили могли заподіяти лихо в господарстві. Господар у стайні та на пасіці накидав полину, осикових гілок, а як смеркне обкурювали все чарівним зіллям. Ще вдосвіта люди йшли вмиватися джерелицею і набрати цілющої води у криницях, що освячується Волхвом.
Народні прикмети стверджують: що велика роса на Івана Купала – буде врожай огірків та горіхів; Купальська ніч зоряна – вродять гриби; дощовий день на Купала – на неврожай хліба. Купальська ніч духовно єднає людину з природою, возвеличує побут, освячує почуття молодих сердець.
З нагоди свята Івана Купала Варварівська СБФ Карлівської ЦБС організувала етно-виставку: «Чари Купальської ночі». На виставці представлені книги з українознавства, народознавства, етнографії та релігії, періодичні матеріали. Тут можна дізнатися з яких далеких язичницьких часів прийшло до нас це свято, про звичаї, вірування і обряди пов’язані із Купальським святом, про поєднання вогню й води, очищення ними, про квіти і трави, які наділені цілющими та лікувальними властивостями і т.д.



Немає коментарів:

Дописати коментар