четвер, 27 грудня 2018 р.

Я маю право!

Пишаюсь тим, що я – людина,
Що маю розум, почуття,
Що неповторна і єдина,
І маю право на життя.
   Так, вчимося разом поважати людей, свою Україну, рідне село, і володіймо знаннями про Ваші права та обов’язки в цьому суспільстві. Найголовніше право в світі – це право на життя. Наші права закріплені в конвенції ООН та в основному законі – Конституції України. Людина має право на свободу,  право на навчання та освіту, право на здоровя та медичну допомогу,  а також, діти, маємо право на піклування батьків, громади та держави. В нашій бібліотеці успішно пройшов День права: «Я маю право!». Людина, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканість і безпека визнаються найвищою соціальною цінністю. Тому дуже важливо навчати юних користувачів користуватися знаннями про права та обов’язки дитини. Найцікавіше це зробити через книги, журнали. Оскільки вони не тільки хороші друзі, але й прекрасне джерело мудрості. В бібліотеці була організована виставка-порада «Бути правим – знати закон».


  Бесіда –діалог: «Булінг – підліткове насильство в школі». Завідувач бібліотекою Т. Вус разом з користувачами обговорили питання насильства та жорстокого поводження в школах, на вулиці, поміркували над причинами виникнення цих явищ та способами їх уникнення. Діти ділилися своїми думками та баченням у вирішенні конфліктів. Бібліотекар порекомендувала користувачам нову книгу Мельниченко Насті «Я  НеБоюсь сказати: найвідвертіша книжка для підлітків».


   Іноді ми не замислюємося про сумні наслідки начебто безвинних пустощів в наслідок яких руйнуємо своє або чиєсь життя. Кожен, хто навчався в колективі, або хто є Інтернет-користувачем стикався з агресією у тій чи іншій формі. Кожен брав участь у цьому процесі на боці однієї з трьох сторін: або був жертвою, або агресором, або спостерігачем. Немає у світі людини, якої б не торкалася ця проблема. Іноді наслідки агресії, цькування можуть призводити до серйозних психологічних, фізичних травм та навіть самогубства.
  Агресія – такі дії називають булінгом. Агресію в Інтернеті називають кібербулінгом.
Треба діткам всього світу
Не сваритись, а дружити,
І по правилах хороших,
По законах треба жити.
   Зупиняйте будь-яку агресію! Ви маєте право на захист від агресії! Булінгу не місце серед нас! І ми знаємо як йому протидіяти. Провівши правову гру «Знати свої права – вміти себе захистити», юні користувачі дізналися про правові поради.


Пишаюсь тим, що я – людина,
Що маю розум, почуття,
Що неповторна і єдина,
І маю право на життя.
Нам всім потрібно вірити й любити,
Надіятись і думати про те,
Що треба нам своє життя прожити
З любовю в серці, з вірою в святе.
Я вірю, що прийдуть такі часи,
Коли не буде ворожнечі й зла,
І забуяють квітами сади,
Й серця людей розквітнуть від добра.
  Тож, в рамках проведення Всеукраїнського тижня права юні книголюби відправилися у мандрівку правовим порталом. На прикладі казок діти вчилися аналізувати запропоновані ситуації, характеризувати хороші та погані вчинки, передбачати їх наслідки.



   Знання та емоції, які отримали юні читайлики, викликають бажання поважати права одне одного та робити гарні справи.
Я маю право жити на землі,
Творити, дихати, учитись,
Примножувать багатства всі її,
 Своєю Україною гордитись.
Я маю право Україну восхвалять,
Боротися за неї, і за честь стоять.
Бескрайнії поля її любити,
І щовесни журавликів із вирію стрічать.
Я маю право на веселку й на весну,
На щедру осінь, і на тепле літо,
На зиму, так бентежно чарівну,
І на лани із стиглим житом.
На золотаве сонце в небесах,
Що щедро Україну зігріває,
На соловейка спів в гаях,
І на любов батьків безмежну і безкрайню.

Немає коментарів:

Дописати коментар