середу, 31 січня 2018 р.

Крути і символ національної честі

 

Ще юнаки, ще майже діти,
А навкруги і смерть, і кров.
“На порох стерти, перебити!” —
Іде на Київ Муравйов.
Полків його не зупинити,
Та рано тішаться кати:
Коли стають до зброї діти,
Народ цей — не перемогти!

   Ці рядки український поет Микола Луків присвятив подвигу української молоді – студентам і гімназистам – які 29 січня 1918 року прийняли нерівний бій з більшовицькою навалою біля станції Крути та поклали найдорожче на вівтар свободи – власні життя.
   29 січня ми вшанували безсмертний подвиг Героїв Крут. Рівно сто років тому група студентів та учнів київських навчальних закладів безстрашно стала на захист Української державності. Юнаки зі зброєю в руках хоробро протистояли кількатисячній орді більшовиків, щоб вберегти незалежність новоствореної Української Народної Республіки. Їх подвиг став беззаперечним прикладом патріотизму, жертовності і мужності, яким ми пишаємось донині.
 Історія доводить, що саме освічена молодь стоїть в авангарді захисту незалежності і суверенності України. Сучасні українські студенти були першими, хто постали проти тиранії і почали боротись за європейське майбутнє нашої держави під час Революції Гідності. Молодь першою взяла до рук зброю, щоб захищати рідну землю в нинішній українсько-російській війні.
Незалежна Українська Держава, як і сто років тому, мусить протистояти імперським зазіханням східного сусіда, відбиваючи зовнішню збройну агресію. В День Героїв Крут, ми вшановуємо пам’ять та дякуємо і нашим полеглим пращурам, і новітнім героям, які пожертвували собою для свободи та незалежності теперішньої України.


«Крути і символ національної честі» під такою назвою в бібліотеці відбувся інформаційний репортаж. Метою заходу було розкрити суть та причини трагедії під Крутами, аби виховувати у молодого покоління інтерес і повагу до історичного минулого своєї країни, до борців за незалежність України. Про перебіг того страшного трагічного бою розповіла  бібліотекар Т. Вус.




  Кожного дня всі ми повинні пам’ятати ту непомірну високу ціну, яку заплатила вільна Україна за своє існування. Саме тому нам слід об’єднати зусилля, аби спільною працею будувати сильну, незламну та щасливу європейську країну.
Окремо, в цей пам’ятний день хочемо висловити свою безмежну вдячність та повагу українським військовослужбовцям, добровольцям, волонтерам та кожному, хто робить свій вклад для збереження суверенітету і відновлення територіальної цілісності нашої прекрасної держави! Україна переможе!



Немає коментарів:

Дописати коментар