суботу, 30 червня 2018 р.

Жити за основним законом


Конституція - путівник, від якого
я ніколи не відмовлюся.
Джордж Вашингтон

   Святкування Дня Конституції України цього року – найбільш актуально, це вже не просто данина традиції, а можливість проявити силу патріотизму, згадати зусилля і втрати, з якими наші предки відстоювали права на свою свободу, а сьогодні наші брати знову захищають суверенітет і цілісність нашої країни.
  28 червня наша країна відзначала День Конституції. Цей акт закріпив незалежність українського народу, зробив його справжнім володарем суверенітету. Конституція України – це найголовніший державний документ, який захищає права і свободи всіх громадян нашої єдиної країни, не залежно від того, в якому регіоні ми живемо і якою мовою розмовляємо. Любов до своєї країни це не лише емоційні слова, вишиванки чи стяги, це і знання історії та побуту, знання великих подій та постатей. Це розуміння патріотизму та гордості, це знання найменших деталей, що і засвідчують велич нашої України.


   Щоб ознайомити дітей  з історичними передумовами прийняття Основного Закону України, прослідкувати шлях, пройдений нашою державою від Конституції Пилипа Орлика до прийняття нової Конституції України, бібліотекар для юних користувачів провела: годину державності «Жити за основним законом».
   Бібліотекар наголосила,що найвищий закон утверджує багатовікове прагнення українського народу до незалежності  власної держави. Прийняття Конституції України є закономірною і важливою віхою в історичному розвитку України.
Бібліотекар розповіла дітям, про те як «народжуються» закони; пояснила, що Конституція надає дітям рівні права та не допускає жодного насилля над дитиною.
 Ти знай – ти маєш право на життя,
На вільні дії, радісне буття,
На щастя, на сім’ю, кохання,
На волю, на повагу, на визнання,
На думку особисту і на мрію,
На те, що серце й розум гріє,
На захист, на порозуміння,
На владу, на привілля, на хотіння,
На творчість, на пізнання світу,
На враження, поняття і освіту…
Ти захисти себе від посягань,
Ти бийся за свободу без вагань,
Моральні цінності й права ти захисти,
Але й ланцюг закону не впусти!



В бібліотеці представлена книжкова виставка, де юним користувачам була запропонована правознавча, історично-довідкова  література. Приємно було дивитись на активних дітей, що з неприхованою гордістю переглянули представлену літературу, в якій розповідається про красу, неповторність та звеличення краю в якому вони живуть.




  Виставка дає можливість зрозуміти, яким важливим і важким був процес створення власної Конституції та відображає найважливіші шляхи становлення українського конституціоналізму, що триває і зараз.
 Я — українець. Є у мене право
На рідну мову та свою державу,
На гордий прапор золотисто-синій,
На щастя жити у такій країні.
Я — українець. Право знати маю
Про тих, кого героями вважаю,
Що людство рятували від руїни, —
Синів і дочок, гідних України.
Я — українець. Хочу право мати
Завжди усе, що думаю, казати,
На незалежну та міцну державу,
На все, що гарантовано по праву.
Я — українець. І моє це право
Любити землю горду й величаву,
Та дух свободи набирати в груди.
Я — українець. Був ним, є, і буду!

   Конституція України – це не лише Закон законів, це – серце, ядро подальшого розвитку і вдосконалення суспільства. Вона увійшла в суспільне життя, як головний оберіг державності і демократії, гарант незалежності й соборності України. Ми – Українці, єдиний народ, який поважає Закон і любить свою Батьківщину. Доля і щастя народу та кожної людини залежить від того, якою буде Конституція, бо всі інші закони, розпорядження не повинні суперечити Конституції. Основному Закону України - Конституції - повинні підкорятися всі, сумлінно виконувати все, що вимагає Закон.


Конституцію вивчаємо, пам’ятаємо, поважаємо… 

Немає коментарів:

Дописати коментар