середу, 25 грудня 2013 р.

Миколай вночі мандрує, сном та 

казкою чарує

"Затамуйте, друзі, подих: Миколай сьогодні ходить

У віконце заглядає, подарунки підкладає.
Він молитву Вашу чув, у кімнаті Вашій був
І за Вашу щиру віру дарував Вам щастя міру,

Пуд здоров’я і пуд віри, кілограмів сто надії,
Фунтів міліон любові і кохання не на слові,
А каратів так відерце він вживив у Ваше серце.
Ну і ще букет удачі і добра у Вашу вдачу.

Щедрий, добрий чарівник чарував над Вами й зник.
Ваші очі тепер сяють, Миколая прославляють.
Новий рік не за горами, нове щастя уже з Вами.
Ми зі святом Вас вітаєм й віри в диво Вам бажаєм!" 

 

         День Святого Миколая це свято, якого з нетерпінням чекають усі діти. Так давай розберемося, хто такий Святий Миколай і звідки взялася така традиція дарувати подарунки в цей день. День Святого Миколая або Миколи Чудотворця традиційно святкують 19 грудня. У це свято прийнято дарувати слухняним малюкам подарунки. Також вважається, що в цей день Святий Миколай робить безліч чудес і виконує бажання.
    Хто такий святий Миколай? Згідно з житієм, святитель Миколай народився в Малій Азії в третьому столітті в грецькій колонії Патара у римській провінції. Він був із знатного багатого роду. Коли батьки померли, святитель Миколай успадкував їх стан, проте він віддав його на потреби благодійності.
    Згідно з однією з легенд традиція дарувати подарунки в День Святого Миколая народилася так: один бідний чоловік не міг забезпечити своїх дочок приданим і оскільки за тамтешніми звичаями вони не могли вийти заміж, батько мав намір відправити їх працювати. Микола, в той час ще не єпископ, дізнавшись про це, вирішив скористатися батьківським спадком. Протягом трьох ночей він таємно пробирався в убогий будинок і закидав крізь вікно у кімнату, де ночували сестри, шмат золота – на придане. Таким чином, роблячи дівчатам щедрий подарунок, Святий Миколай бажав, щоб вони не знали, звідки береться те золото. Саме тому до Святого Миколая звертаються під час важких життєвих обставин, адже ті, хто вірить в святого, знають – чудеса збуваються.
   Традиційно на День святого Миколая прийнято класти дітям під подушку солодощі. Але солодощі можуть отримати не всі, а лише найбільш слухняні діти. Є ще один славний звичай напередодні свята випікати печиво у вигляді зірочок. За однією з легенд Микола, теж перед святом пече печиво, яке потрапляючи в мішечок святого, стає схожим на свого майстра, тому і називають його миколайчиками.
Можна трохи відійти від традицій і подарувати щось інше. Адже цей день, в першу чергу, душевне свято, тому і подарунок повинен бути відповідним.




    Цього дня в бібліотеці була проведена літературна година: «Миколай вночі мандрує, сном і казкою чарує!» Готуючись до проведення масового заходу  діти малювали малюнки, писали вірші, твір: «Розкажу Миколаю, про що я читаю», а також листи до Миколая з побажаннями.
    Для того, щоб отримати гарний подарунок саме від Святого Миколая, кожна дитина повинна цілий рік своїми вчинками не розчаровувати його, слухаючи та поважаючи старших.

Святий Миколаю,
Прийди до нас з раю,
Принеси нам дари
Кожному до пари –
Цукерки смачненькі,
Булочки пухкенькі,
Книжечок багато
Читати у свято.
                                  Марія Підгорянка

   Цього дня бібліотекар запрошувала всіх присутніх пригощатися  солодощами з чобітка.
                                                                                           





Немає коментарів:

Дописати коментар