середу, 25 грудня 2013 р.


Письменники - ювіляри
       
    Кінець 2013 року ознаменувався суцвіттям українських письменників – ювілярів. В бібліотеці були організовані виставки – персоналії та ряд масових заходів, присвячених цим пам’ятним датам.
Співець радості й журби
(О.Олесь)



      5 грудня в бібліотеці був проведений літературний репортаж: «Пісні безсмертні, як і імя їх творця» (до 135-річчя від д/н Олександра Олеся)
              Яка ж ти, о воле, прекрасна, пречиста!
              Ти нам і не снилась такою…
              Спинися ж над нами і сяй, промениста,
              Довіку своєю красою.


   Бібліотекар ознайомила користувачів зі складним, нерівним, навіть трагічним життєвим і творчим шляхом О. Олеся, який увійшов і утвердився в літературу як тонкий лірик, поет надії і віри, чарівним словом якого на струнах серця видобувалися наймелодійніші звуки, виражалися найсвітліші людські почуття.
      27 років з 1930 – 1957 р. вірші Олеся не друкувалися в нашій країні. Чому так сталося? Чим завинив майстер перед своїм народом? Адже народ не покарав його осудом, не обійшов забуттям, покарав поета сталінізм, відлучивши його творчість від історії української літератури, вилучивши із масової бібліотеки його книги і забороняючи їх друк.
    Велике захоплення у присутніх викликали вірші Олеся про силу кохання, природи і долю рідного краю.
«В обіймах з радістю журба. Одна летить, друга спиня… І йде між ними боротьба, і дужий хто не знаю я…»

 Вартовий рідного слова
Борис Грінченко


(1863-1910)
Український письменник, педагог.
Укладач тлумачного «Словаря української мови», що став першим словником живої української мови.

   До 150-річчя від Дня народження Бориса Грінченка, українського письменника XIX ст.
  11 грудня в бібліотеці  пройшли літературні читання за його оповіданням : «Украла», для учнів 4 класу. Метою проведення читань було донести бібліотекарем до свідомості дітей, те, що не можна брати чужі речі ні за яких обставин. Викликати у юних користувачів бажання творити добро, бути людяними, чесними, справедливими і готовими до взаємодопомоги.




   В бібліотеці був організований перегляд літератури: «Терновий вінок Бориса Грінченка»

«Я віддав би усе на цім світі
За змогу умерти за рідний свій край»
                                                                                 Б.Грінченко


З народного джерела
(Марко Вовчок)



    До 180-річчя від дня народження класика  української літератури Марко Вовчка в бібліотеці для користувачів була організована літературна хроніка:  «З народного джерела».
       В історії  української літератури важко знайти письменника, творчий шлях якого був би настільки своєрідний, як шлях Марко Вовчка. Вона писала: «Живу думкою одною про ті світлі часи, коли людина стане володарем своєї долі, свого щастя».
    Бібліотекар ознайомила користувачів з життєвим шляхом та творчою спадщиною письменниці. Спадщина Марка Вовчка – «Народні оповідання», повісті «Інститутка», «Три долі», «Гайдамаки» та інші про становище народних мас, присвячені селянам  кріпакам.


   Користувачі ознайомилися з самобутнім автором, способом його мислення, з цікавими творами,  з якими ознайомилися на книжковій виставці: «Ясна зіронька українського письменства».


Немає коментарів:

Дописати коментар