суботу, 21 вересня 2013 р.

Дорогами партизанської слави

( 22 вересня – День партизанської слави)

    Цей день є державним визнанням неоціненного внеску народних месників у велику Перемогу над нацистськими загарбниками, відновлення історичної справедливості щодо визнання масової участі українського народу у визвольній боротьбі проти гітлерівської навали.
   Перші загони партизанів зявилися наприкінці 1941 року під Черніговом  і Сумами під керівництвом Миколи Попруденка  та Сидора Ковпака. Ці загони й поклали початок гуртуванню партизанів у лісах Північної України.
    Народну війну в тилу німецько-фашистських військ вели повсюдно: у містах і селах, на залізничних вузлах і станціях, на річках, у лісових і степових районах України. Широкі верстви населення брали участь у зриві економічних, політичних та військових планів і заходів нацистських загарбників. Опір здійснювався на всій окупованій території і був нищівним для загарбників.
   Коли розпочалася війна, то жителі нашого села Холод Іван, Косяк Назар, Турлов Іван готували базу для партизанської боротьби, їх виказали поліцаї і вони були розстріляні на околиці міста Карлівки. Також були страчені: Родик Г., Шевченко  В.Г., катували німці і Шевченко М.О.
          Життя 74 радянських солдат було врятовано жителями нашого села. У 1943 році  5 варварівців отримало посвідчення партизан:  Зінченко В.Я., Сова І.Г., Калюжна В., Кизь М.В. (Ці дані  надала нам директор Варварівського народного  історичного музею Бегмат В.О).



    В бібліотеці біля перегляду літератури: «Дорогами партизанської слави» учнями 10 класу  Варварівської ЗОШ  Литовченко Каріною та Манжос Вікторією була проведена  літературна хроніка: «Героїчні подвиги українських партизанів у пам’яті народу житимуть вічно».
   


    Нехай День партизанської слави  передається з покоління в покоління і надалі, нехай зберігає в наших серцях такі поняття, як Батьківщина, честь, обов’язок  і пам'ять.

І ватри палали в лісах,
І села палали в пожарі,
А смерті кривавої жах
Був завжди із полум'я в парі.
Виходять із лісу партизани
У наступ на смертельну ніч, -
А полум'я горить, не в'яне,
А полум'я - як вічний клич...
Погашені люті вогні
Вогнями і серця, і зброї.
У пам'ять, легенди, пісні
Приходять безсмертні герої.
                           Р.Братунь  





Немає коментарів:

Дописати коментар