вівторок, 8 липня 2014 р.

Конституція – оберіг нашої державності

    27 червня 1996 р. проект було винесено на розгляд Верховної Ради. Парламентарії ухвалили не припиняти обговорення, доки текст Конституції не буде повністю погоджений. Голосування за окремі статті повторювалося багато разів, аж поки за прийняту редакцію не висловились необхідні дві третини складу парламенту. Це засідання ввійшло в історію як довга «конституційна ніч». Лише вранці 28 червня 1996 р. текст Конституції в цілому набрав потрібну кількість голосів. 18 років тому відбулася історична подія, що гідно увінчала довгий шлях самовизначення українського народу. Цей день було проголошено в Україні державним святом.         
    Конституція України складається з 25 розділів, які вміщують 161 статтю. Вони визначають політичний і територіальний устрій держави, права, демократичні свободи і обов'язки людини й громадянина. Людина, її життя і здоров'я, честь і гідність, недоторканість і безпека проголошуються найвищою соціальною цінністю. Згідно з Основним Законом в Україні існує єдине громадянство.

    Значна частина розділів Конституції визначає і закріплює головні принципи державного і суспільного життя, засади виборів і референдуму, організації та діяльності органів державної влади, місцевого самоврядування. Вперше в історії України в її Основному Законі сформульовані положення, що визначають діяльність Конституційного Суду держави.
    Конституція має найвищу юридичну силу, тобто всі інші правові акти можуть прийматися лише на її підставі. Відповідність Конституції законів, що приймаються парламентом, перевіряє Конституційний Суд України.
    Цікаво, що перша європейська Конституція у сучасному розумінні була складена саме українцями. Це «Пакти й Конституція законів і вольностей Війська Запорізького». Її прийняли 5 квітня 1710 року при обранні Пилипа Орлика гетьманом України.
    З нагоди відзначення повноліття Основного Закону України, для того щоб ознайомити користувачів з історичними передумовами прийняття, прослідувати шлях, пройдений нашою державою від Конституції Пилипа Орлика до прийняття нової Конституції України,  в нашій бібліотеці була організована книжкова виставка: «Оберіг нашої державності», біля якої була проведена літературно-правова година: «Сім літер на обкладинці з гербом освячують обов’язок і право», де бібліотекар розповіла, про те, як «народжуються»  закони.

     Наприкінці червня майже збігаються у датах двоє дорогих і улюблених для кожного українця свят – День Конституції України і День молоді. В будинку культури відбувся тематичний концерт присвячений цим датам.



    А наступного дня учасники художньої самодіяльності  під керівництвом директора будинку культури Наталії Полежаєвої взяли участь у районному святі.



Немає коментарів:

Дописати коментар