вівторок, 29 січня 2019 р.

29 січня – День пам’яті героїв Крут.


  Від Крут і до сьогодні 
– Боротьба за Україну триває…
  Бій під Крутами – героїчна й разом з тим трагічна сторінка української історії. Битва між чотирма тисячами червоногвардійців та загоном київських курсантів і бійців «Вільного козацтва», що налічував близько 400 осіб, розпочалася 29 січня 1918 року й тривала близько 5 годин. Українські воїни героїчно виконали наказ командування й зупинили блискавичний наступ ворога, що переважав їх чисельно ледь не в десять разів.
   Під час бою до більшовицького полону потрапило 27 наших юнаків. Невдовзі їх було цинічно страчено. Голова Центральної Ради Михайло Грушевський назвав загиблих героями, за кілька тижнів після бою під Крутами написав: “Недаремно пролилася кров тисяч українських інтелігентів та молоді, коли вона принесла духовне визволення від найтяжчого і найшкідливішого московського ярма: добровільно прийнятого духовного закріпачення!”. Павло Тичина присвятив їхньому подвигові поезію «Пам’яті тридцяти».




  Український народ щороку вшановує пам’ять молодих борців за волю, полеглих під залізничною станцією Крути. В бібліотеці була проведена історична подорож «Від Крут і до сьогодні –боротьба за Україну триває…». Захід проводився з метою ознайомлення користувачів з однією із трагічних сторінок історії України, виховання почуття поваги до тих, хто заради незалежності України віддав своє життя. Пам’ять полеглих Героїв вшанували хвилиною мовчання. Україна ніколи не забуде цей приклад патріотизму, відданості й мужності! Герої не вмирають!

Немає коментарів:

Дописати коментар