середу, 25 вересня 2019 р.

І. П. Котляревський – зачинатель нової української літератури


З нагоди відзначення 250-річчя від дня народження українського письменника, поета, драматурга, основоположника сучасної української літератури Івана Петровича  Котляревського (1769-1838) бібліотека знайомить користувачів з творчістю та біографією видатного українця.
Життя і творчість Івана Петровича Котляревського припали на часи, коли, здавалося, самі підмурки національної ідеї відбували одне з найсерйозніших випробовувань на право існування. Невблаганна дійсність розбивала на друзки всі громадські й культурні сподівання українського народу. Могутній і тотальний імперський тиск мав на меті остаточно привести до знищення навіть можливих проявів національного духу. То був час, коли на історичному роздоріжжі народ міг утратити все: надії, традиції, культуру, майбутнє і, зрештою, себе. Стихійні протести щораз захлиналися під тиском безжальної сили й жорстокості…
      Це саме він, наш земляк, поет, драматург і громадський діяч Іван Петрович Котляревський, зібрав в бібліотеці наших користувачів біля книжкової виставки – вікторини: «Котляревський І.П. – зачинатель нової української літератури» на своє 250-річчя.


І.П. Котляревський народився в Полтаві, звідси ішов у світи і завжди сюди повертався, для полтавців і всіх українців був співгромадянином, моральним авторитетом, взірцем добротворення і служіння людям… І вони невіддільні одне від одного – Полтавщина і її геній і це сьогодні  підтвердила вікторина по творчості нашого безсмертного земляка, яка проведена для учнів 8 класу Варварівського НВК. Активну участь взяли: Олександр Кукура, Валерій Здор, Валерія Недяк та інші.



І раптом серед мертвої тиші залунав сміх – зневажливий, саркастичний, життєствердний . Той сміх пробудив у душах людей не тільки почуття гідності, але й повернув віру в себе, у свою неповторність і значущість. Це поема Котляревського «Енеїда», п’єси «Наталка Полтавка» та «Москаль-чарівник». Його твори це – протест проти зруйнування царатом Української Козацької держави, віра у незалежність України.
Автор сонячно - іскристої «Енеїди» і пісенної «Наталки Полтавки» своїм громадським подвигом спрямував українську літературу на нові шляхи – шляхи становлення і розвитку народного, глибоко національного мистецтва. Заслуга Котляревського полягає передусім у тому, що він сміливо підхопив цю історичну тенденцію і народне слово увів у літературу живої мови. Готуючись до ювілею письменника працівники Варварівського будинку культури виступали перед глядачами району з виставою «Наталка-Полтавка».





Як гордо й велично сьогодні в розвихреній Україні звучать слова Котляревського: «Де згода в сімействі, де мир і тишина, щасливії там люди, блаженна сторона». Наспіє мир, засумняться українські яснії зорі, вишневі садки, білі хати, а мир хрещений український відтепер і завжди буде величне і твердо говорити: «Слава Україні!». -  Героям слава! – дружно відповідали присутні.

Немає коментарів:

Дописати коментар