вівторок, 26 лютого 2019 р.

Хранитель українського слова


Святе слово - рідна мати;
Єсть іще святиня вища,
Богові миліша -
Рідная Вкраїна
П.Куліш

В цьому році Україна святкує 200-річний ювілей видатного письменника, перекладача, літературознавця – Пантелеймона Куліша.
На виконання Постанови Верховної Ради України «Про відзначення 200-річчя з дня народження Пантелеймона Куліша» в бібліотеці організована викладка літератури: «Великий знавець народної мови», біля якої прочитане літературне досє: «Хранитель українського слова».


Бібліотекар Т.Вус зазначила, що Пантелеймон Куліш являється однією з найколоритніших постатей свого часу в українській літературі і в українському суспільному житті, розкрила різні аспекти життя і творчості письменника, зокрема : дружбу між П.О. Кулішем та Т. Г. Шевченком, його сповнене прикрощів одруження, заслання після викриття Кирило-Мефодіївського товариства , заснування власної друкарні в Петербурзі та ін.
П.Куліш є автором поетичних збірок «Досвітки», «Хуторна поезія», «Дзвін», роману «Чорна рада», оповідань «Орися», «Дівоче серце», «Гордовита пара», драматичних творів «Байда, князь Вишневецький», «Петро Сагайдачний», «Цар Наливай»; перекладів та переспівів творів європейської літератури, наукових та публіцистичних праць.


     І за життя і після смерті Пантелеймона Куліша про нього було написано багато справедливого і несправедливого. При всіх суперечностях світогляду, Куліш сповідував ідею державності України, прагнув об’єднати українське громадянство навколо ідеї національно-культурного відродження, формування української літературної мови і згуртування національної інтелігенції.
 

Немає коментарів:

Дописати коментар