пʼятницю, 13 квітня 2018 р.

У казковому світі Андерсена


  Міжнародний день дитячої книги – свято, засноване з ініціативи та за ухвалою Міжнародної ради дитячої книги. Відзначають його щороку (починаючи з 1967)  2 квітня – в день народження великого казкаря Г.К. Андерсена. В бібліотеці була проведена літературна мозаїка «Книга – джерело знань».
  Ганс Крістіан Андерсен народився 2 квітня 1805 року в Оденсі на острові Фюн. У 14 років він залишає Оденс заради Копенгагена, оскільки сім’я жила дуже бідно, а він мріяв стати знаменитим. Ганс Крістіан був прийнятий в Королівський театр, де грав другорядні ролі У 1827 році Андерсен завершив навчання. У 1829 році фантастичне оповідання «Піша подорож від каналу Холмен до східного краю Амагер» принесло письменникові популярність. Андерсен пише велику кількість літературних творів,  в 1835 році — «Казки» принесли йому справжній успіх (за 40 років написав 156 казок). У цьому жанрі найповніше виявився художній талант Андерсена. 
  Його перший роман, «Імпровізатор» (1835), був добре прийнятий критиками. У той же час він підтвердив свій талант, видавши збірку «Книга з картинками без картинок». У другій половині 1840-х і в наступні роки Андерсен продовжував публікувати романи і п’єси, марно намагаючись прославитися як драматург і романіст. У 1872 році Андерсен впав з ліжка, сильно забився і більше вже не оговтався від травм, хоча прожив ще три роки. Він помер 4 серпня 1875 і похований на кладовищі Ассістенс в Копенгагені.
  У своїх творах Андерсен є захисником простого й ясного погляду на світ, який, на його думку, і є справжнім. Його казки написані простою мовою, наближеною до народної, і цим вони є близькими до дитячого розуміння. Але за удаваною простотою приховується філософський підтекст, який є незрозумілий дітям, але цікавить дорослих. Андерсен залишається видатною людиною, великим фантазером, який зумів через усе своє життя пронести дитячу закоханість у таємничий світ казки й щедро поділитися цим зі своїми читачами. В бібліотеці була організована виставка-вікторина: «У казковому світі Андерсена».



Казки мандрують світами,
Сяють у небі зірками,
Снігом виблискують в горах
І шелестять у дібровах.
Дюймовочку Ельф покохає,
І Герда свій шлях подолає.
Нехай собі тішиться зло,
Завжди переможе добро!
Казки веселкою заграють,
Росами в травах засяють,
Дощиком з неба проллються,
Чарівним сном обернуться!

  Найулюбленіші казки Андерсена серед юних користувачів нашої бібліотеки: «Дівчинка з сірниками», «Гидке Каченя», «Снігова Королева», «Червоні Башмаки», «Нове вбрання короля», «Дюймовочка», «Стійкий олов’яний солдатик», «Кресало», «Русалонька» .

Немає коментарів:

Дописати коментар